Miel cu sos de mentă, mâncare delicioasă din Cipru. Secretele reţetei, dezvăluite de un celebru bucătar român

0
0
Kleftiko este o reţetă veche cipriotă
Kleftiko este o reţetă veche cipriotă

Se apropie Sfintele Sărbători de Paşte, iar gospodinele încep deja să îşi facă planuri pentru mesele festive. Tradiţia spune că de Paşte se mănâncă preparate din carne de miel, ciorba, friptura şi drobul fiind garnitura pe care o găsim în mai toate bucătăriile românilor. Pentru a sparge monotonia culinară, un experimentat bucătar buzoian ne propune o reţetă pe bază de miel, exotică, din zona mediteraneană.

Numele preparatului este Lamb Kleftiko şi are la bază o reţetă tradiţională de miel pe care o gătesc de Paşte toate femeile din Cipru.

”Este o reţetă foarte veche iar preparatul este foarte gustos. Se prepară din moşi strămoşi de către bunicile cipriote în preajma sfintelor sărbători pascale. Pe mine m-a cucerit de cum mi-au dat să gust colegii ciprioţi în perioada în care am lucrat cu ei”, ne asigură Chef Cristi Dobre, un bucătar care a lucrat patru ani în restaurant din insula mediteraneană.

Mod de preparare:

Avem nevoie de patru bucăţi de miel cu os (pulpă , spate, etc) în greutate de aproximativ 350 grame - 450 grame fiecare. Le vom unge cu sos de mentă (câte o lingură plină pentru fiecare bucată de carne), apoi peste ele presărăm oregano uscat din belşug (o linguriţă rasă pentru fiecare bucată), sare şi piper măcinat proaspăt, după gust.

buzau

Punem bucăţile de carne într-o tavă adâncă, alături de patru roşii sănătoase tăiate în patru, adăugăm câteva foi de dafin, două cepe mari, tăiate precum roşiile, tot în patru, pe care o să le împrăştiem  pe deasupra bucăţilor de miel, apoi luăm patru cartofi mari şi sănătoşi, îi spălăm foarte bine de impurităţi şi îi punem cu tot cu coajă lângă porţiile de miel.

Tava trebuie acoperită foarte bine cu folie de aluminiu, iar cel mai indicat ar fi să punem două straturi, pentru a fi siguri ca va fi inchisă etanş.

Vom avea două etape de gătit acest preparat. La început, tava va fi introdusă în cuptorul setat în prealabil pe foc mic. În prima parte avem nevoie cam de 140 grade Celsius şi avem de aşteptat între patru şi cinci ore, în funcţie de cuptorul fiecăruia. Carnea va fi atât de fragedă, încât va cădea de pe os.

În a doua parte, cu zece minute înainte de terminarea procesului de coacere, vom verifica preparatul dacă este gata, adică să aibă frăgezimea corespunzătoare,  apoi înlăturăm folia de aluminiu, dăm cuptorul la temperatura maximă şi punem tava încă o dată la cuptor, pentru a-i da aspectul rumen, unde o ţinem aproximativ zece minute.

Cum preparăm sosul de mentă: 

Putem adăuga în aceste zece minute, pentru plăcerea papilelor gustative, şi câteva felii de branză Cypriota Haloumi. Va ieşi senzaţională!

 

Pentru că la noi nu prea se găseşte în comerţ sosul de mentă, chef Cristi Dobre ne recomandă propria sa reţetă, care se prepară foarte uşor.

- o legătură de mentă proaspătă, pe care o spălăm bine şi o tocăm fin;  

- 150 ml. de oţet alb; 

- 60 ml. apă;

- 25 de grame de zahăr pudră; 

- câteva frunze de coriandru proaspăt (nu este absolut necesar).

Ingredientele se freacă într-un bol până rezultă o compoziţie vâscoasă ori se amestecă într-un blender.

Mai multe - Buzău

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite