Locuitorii unui cătun din județul Buzău sunt terorizați de urși, noapte de noapte, de peste trei săptămâni VIDEO

0
Publicat:

Localnicii din Aldeni, sat al comunei buzoiene Cernătești, trăiesc de trei săptămâni în teroare. Aproape în fiecare noapte, ursul le intră în gospodării și omoară orice animal îi iese în cale. În serile trecute, fiara a omorât patru oi și două capre, din două curți diferite.

Sătenii se tem acum pentru viețile lor, iar autoritățile locale susțin că nu au nicio posibilitate de intervenție în acest caz. Așa că în localitate doar se inventariază pagubele.

În grajdurile familiei Irimia, crescători de animale din localitatea buzoiană Aldeni, ursul tocmai a făcut prăpăd. Sălbăticiunea a intrat în saivanul unde erau oile și a sfârtecat patru animale. Asta, chiar dacă toată curtea este împrejmuită cu gard electric.

„A rupt gardul și, uitați, am găsit oile mâncate. Se cunoaşte cum a tras de gard, cu ghearele sau cu colţii. Probabil că o să fac încă un gard electrificat, pentru că nu văd altă soluție să mă apăr”, spune Tudor Irimia (foto jos).

image

La fața locului a sosit și un reprezentant al fondului de vânătoare din zonă, pentru a inventaria pagubele produse de animalul sălbatic.

„Nu prea avem soluţii legale să intervenim, ursul fiind ocrotit de lege. Fiind în intravilan, noi nu avem ce face ca asociaţie. Acest urs are în jur de 200 şi ceva de kilograme, dar cred că sunt mai mulți, cred că sunt doi”, spune Mihai Neamțu, reprezentant fond de vânătoare.

Într-o altă gospodărie au căzut pradă ursului două capre. Peste 20 de oi și capre au fost sfârtecate de urși în ultimele trei săptămâni. Oamenilor le este foarte frică de animalul sălbatic.

„Cum să nu îmi fie teamă de urşi, suntem oameni în vârstă. Nu puteam ieşi pe stradă pentru că ne e frică de urs. Pe vremuri vedeam urs doar când veneau cetele cu colindele, nu ca acum când poate să-ți iasă în cale”, spune o localnică din Aldeni.  

image

Autoritățile locale din comuna Cernătești susțin că nu pot face nimic pentru a înlătura animalele sălbatice, așa că se limitează doar la a efectua un inventar al pagubelor.

„Utima oară când a atacat ursul au fost mâncate două capre și patru oi. Nu stiu ce putem face. Am înțeles că fostul ministru al Mediului, în ultima zi de mandat, ar fi dat un ordin în care să împuște 1.200 de urși. Nu avem soluții”, declară Petrică Mârzea, primarul comunei Cernătești.

În fiecare noapte locuitorii primesc avertizări prin sistemul Ro-Alert, însă animalele dispar imediat după ce provoacă pagube. Localnicii fac un apel către reprezentanții ministerului Mediului, ca animalele să fie relocate în alte zone.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite