Josnicia unor medici din comisia care aprobă pensiile de invaliditate. Acceptau inclusiv șpagă în găini VIDEO

0
Publicat:

Găini, carne de vită și bani, asta primeau mită mai mulți medici și asistenți din Buzău, spun procurorii, în schimbul eliberării unor certificate de handicap.  Cetățenii sunt consternați, deși spun că nu aud pentru prima oară zvonuri despre corupția din rândul membrilor comisiei de expertiză medicală.

Unul dintre medicii suspectați de corupție este chiar președintele comisiei pentru încadrarea în grad de handicap, subordonată Direcției de Asistență Socială Buzău. Şi asupra celorlalte două doctorițe care au cabinete în Policlinica Nicolae Titulescu planează suspiciuni.

Persoanele suspecte au fost conduse la audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău. Cei trei medici au contracte cu Casa Județeană de Pensii Buzău.

„Se ocupă cu expertizarea capacităţii de muncă, sarcina legală fiind emiterea decizilor medicale asupra capacităţii de muncă, în urma constatării apariţiei unei afecţiuni invalidante", a explicat Ionuț Constantin, purtător de cuvânt Casa Județeană de Pensii Buzău.

Cei trei medici au fost audiați marți și miercuri. FOTO I. Bunilă
Cei trei medici au fost audiați marți și miercuri. FOTO I. Bunilă

Potrivit unor surse din anchetă, pentru a elibera avizele necesare pensionării pe caz de boală, cadrele din componența comisiilor de expertiză ar fi primit drept mită de la sume de bani, până la găini de curte sau chiar carne de vițel.

„Auziți, nu avea doctorul salariu ca să își ia carne de vită și carne de pui? Așa s-au învățat și noi i-am învățat. Eu, dumneavoastră, alții, alții. Am zis, hai domnule să fim atenți. Nu se merită. Am prieteni în spital și știu că dacă nu le dai nimic nu se uită la tine”, ne spune un cetățean.

Acest domn spune că nu aude pentru prima oară zvonuri despre corupția din rândul membrilor comisiei de expertiză medicală.

„Am avut și eu un coleg care a rămas damblagit și când s-a dus la control a uitat să-și ia și bastonul cu el. Când a intrat pe ușă, zice medicul, bastonul unde e? I-a răspuns că l-a uitat dar tot l-a dat afară. S-a dus după vreo două, trei zile, și i-a aprobat după ce a dat ceva. Păi, asta-i treabă?”, se miră bărbatul.

Faptele de corupție au ieşit la iveală după ce mai multe persoane care au reclamat că li s-ar fi cerut sume de bani în schimbul obținerii unor certificate care să ateste ca au capacitate de muncă diminuată sau nu pot munci.

„Cred, că sunt oameni sănătoși care își iau certificate de handicap și oamenii bolnavi se plimbă de colo-colo. Niciodată nu le ajung banii. Cu cât mai mult posibil, asta vor”, ne spune o doamnă. „Nu le trebuia așa ceva. Doar au bani destui. Hai să fim sinceri acum”, mărturisește o alta.

Anchetatorii au descins, marți, în cabinetele celor trei medici de expertiza muncii din Policlinica Nicolae Titulescu din Buzău, de unde au ridicat înscrisuri, documente și bunuri materiale. Audierile au continuat și miercuri.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite