„Închisoarea Tăcerii”, condusă de torţionarul Alexandru Vişinescu, va deveni obiectiv turistic VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

După zeci de ani de tergiversări, timp în care acoperisul s-a dărâmat, temniţa comunistă de la Râmnicu Sărat primeşte o şansă de supravieţuire. Nouă milioane de euro vor fi alocaţi pentru restaurare prin programul naţional de reconstrucţie şi rezilienţă. Memorialul "Închisoarea Tăcerii" va fi gata în 2026.

Închisoarea comunistă de la Râmncu Sărat, care a fost condusă de torţionarul Alexandru Vişinescu, a fost abandonată zeci de ani. 

Aici au funcţionat, după Revoluţie, mai multe depozite de materiale de construcţii. 

În 2007, a intrat sub coordonarea IICMER, iar de atunci se tot încearcă reablitarea ei. Ultimii doi ani şi-au pus amprenta dureros asupra clădirii. 

Acoperişul s-a dărâmat şi celulele erau în pericol sa devina şi ele istorie.

Importanta obiectivului, pe harta represiunii comuniste, i-a mobilizat pe decidenţi. Astfel, anul trecut, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au pus obiectivul pe o lista de investiţii.

În momentul în care va fi finalizat, Memorialul va pune oraşul Râmncu Sărat pe harta turistică a ţării. ”Se aşteaptă ca 20.000 de turişti să vină aici anual”, estimează Alexandru Muraru, deputat. 

Închisoarea a fost construită în anii 1890 pentru deţinuţi de drept comun. În vremea revoltelor din 1907, au fost închişi aici o mie de ţărani. 

Ulterior, a devenit temniţă pentru minţile luminate care luptau pentru eliberarea de sub jugul comunist. Între ei, liderii ţărănişti Ion Mihalache, Ion Diaconescu şi Corneliu Coposu.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite