Fraudă cu bancnote false de 50 de euro. Bărbați implicați în înșelăciuni în Buzău și Vrancea VIDEO

0
Publicat:

Doi bărbați din Sibiu și Iași au plasat bancnote false de 50 de euro în Buzău și Vrancea. Au cerut un preț mai mic decât cursul valutar oficial, determinând astfel victimele să efectueze schimburi valutare și să sufere pierderi financiare. Ulterior, banii au fost identificați ca fiind contrafăcuți. 

Din cercetări a reieșit că, la data de 15 decembrie 2023, doi bărbaţi, de 37 şi 41 de ani, din Sibiu şi Iaşi, s-ar fi deplasat cu autoturismul în Buzău şi Vrancea, unde ar fi plasat un număr de trei bancnote de 50 de euro, susceptibile a fi contrafăcute, la comercianţi de produse agricole şi alţi operatori economici.

Bărbaţii au invocat că au revenit recent din străinătate şi ar deţine doar valută.

„În continuarea cercetărilor, s-a stabilit că, în perioada 29 - 30 decembrie 2023, ar mai fi plasat, în mod asemănător, alte 5 bancnote false de 50 de euro, la săli de jocuri sau societăţi comerciale din Iaşi şi Vrancea, prin determinarea persoanelor vătămate să efectueze schimburi valutare la un preţ mai mic decât cursul valutar oficial. Ulterior, când au mers la case de schimb valutar pentru a converti în lei bancnotele respective, păgubiţii ar fi realizat că au fost înşelaţi”, se arată într-un comunicat al Poliției Buzău.

La data de 16 aprilie 2024, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, au pus în aplicare patru mandate de percheziție domiciliară, în Bucureşti şi Iaşi, la imobile utilizate de către cei doi.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor trei telefoane mobile, bunuri a căror provenienţă nu a putut fi dovedită şi despre care există bănuiala că ar proveni din săvârşirea de infracţiuni,1.400 de lei şi 200 de euro.

Poliţiştii au luat măsura reţinerii celor doi bărbaţi, pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de punere în circulaţie de valori străine falsificate în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată.

Miercuri, 17 aprilie 2024, cei doi au fost prezentaţi Judecătoriei Buzău cu propunerea de arestare preventivă, judecătorul dispunând arestarea preventivă pentru 30 de zile a bărbatului de 37 de ani, din Sibiu şi continuarea cercetărilor sub măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de bărbatul de 41 de ani, din Iaşi.

„La data de 17 aprilie a.c., în urma materialului probator administrat de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, instanţa a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, respectiv măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, în cazul a doi bărbaţi, din Sibiu şi Iaşi, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de punerea în circulație de valori falsificate și înșelăciune”, transmite IPJ Buzău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, Inspectoratului de Poliție Județean Neamţ și cel al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Bucureşti şi Inspectoratului de Jandarmi Județean Iaşi.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite