Decizia Romsilva în cazul păstrăvăriei din Buzău în care a fost depistat un focar de septicemie hemoragică virală

0
0
Sursa Arhivă adevărul.ro
Sursa Arhivă adevărul.ro

După mai bine de jumătate de an de la închidere, din cauza unei maladii, păstrăvăria Lunca Bâscii din Calvini a fost din nou populată cu puiet. În luna decembrie a anului trecut, depistarea unui virus a dus la sacrificarea a circa 100.000 de exemplare de păstrăv curcubeu.

La jumătatea lunii decembrie 2021, autorităţile sanitar-veterinare au depistat un focar de septicemie hemoragică virală într-un bazin al păstrăvăriei din Calvini. 

Iulian Moga, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, declara atunci că maladia a fost depistată în urma analizelor efectuate periodic de păstrăvărie, care, ulterior a fost confirmată şi de laboratorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală.

Cu toate că virusul nu se transmite la om, medicii veterinari au luat decizia uciderii peştilor şi a dezinfectării bazinelor în care trăiau aceştia. Peste 95.000 de păstrăvi au fost sacrificaţi.

Virusul este destul de rar întâlnit, doar câteva cazuri fiind înregistrate în ţara noastră. Este însă deosebit de agresiv cu vieţuitoarele marine, provocând septicemia virală hemoragică.

„Acest virus provoacă exoftalmia, adică ieşirea ochilor din orbită, tegumentul la păstrăvul curcubeu se înnegreşte şi apar hemoragii la nivelul înotătoarelor. La examenul anatomo-patologic, se constată hemoragii la nivelul organelor interne, chiar şi la nivelul musculaturii”, declara Iulian Moca în decembrie 2021.

Romsilva, prin Ocolul Silvic Cislău, administratorul păstrăvăriei buzoiene, tocmai a anunţat că, după numeroase teste, precum şi plasarea de peşti santinelă în bazine, păstrăvăria şi-a putut relua activitatea.

„După mai bine de jumătate de an, Păstrăvăria Lunca Bâscii din localitatea Calvini, judeţul Buzău şi-a redeschis porţile”, transmite Romsilva. 

Au fost realizate numeroase teste, silvicultorii de la Ocolul Silvic Cislău din cadrul Romsilva – Direcţia Silvică Buzău, care administrează păstrăvăria Lunca Bâscii, au adus peşti santinelă şi analizele efectuate au demonstrat că mediul este din nou propice populării, astfel că păstrăvăria şi-a reluat activitatea.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite