Dacii şi romanii au defilat pe străzile Buzăului, cu torţe, săbii şi topoare în mâini VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Sute de buzoieni au urmărit joi seară, 2 iunie, parada cu torţe din deschiderea Buzău Fest, sărbătoarea judeţului Buzău desfăşurată în perioada 4-6 iunie. Alaiul format din soldaţi romani, luptători daci, gladiatori şi nimfe s-a oprit în faţa Muzeului Judeţean Buzău, unde spectatorii au admirat un scurt spectacol.

Încolonaţi şi flancaţi de jandarmi şi numeroşi spectatori, soldaţii daci şi romani, gladiatorii şi trupele de dansatoare au pornit în parada cu torţe de la Catedrala din centrul oraşului. 

Pe traseu, luptătorii din antichitate au fost aplaudaţi şi fotografiaţi de mulţimea venită special să vadă demonstraţia de reconstituire istorică. Strălucirea armurilor romane a atras admiraţia tuturor.

”Echipamentele sunt din perioada lui Traian şi Hadrian, respectiv după anul 106, după cucerirea provinciei Dacia. Sunt specifice pentru sfârşitul secolului întâi. Sunt de două tipuri, cămăşi de zale, cum vedeţi la mine şi armuri segmentate cum vedeţi la soldaţii de rând”, spune unul dintre membrii Gărzii Apulum.

În paradă s-au aflat şi fioroşii gladiatori, pregătiţi pentru următoarele trei zile de confruntări în arenele ticsite cu cetăţeni dornici de pâine şi circ. 

  

”De cele mai multe ori, în arenele romane se puneau la luptă diferite tipuri de gladiatori care întruchipau în mare parte diferite neamuri, anumite etnii. De exemplu eu sunt un dimachaerus, un gladiator destul de uşor, cu două săbii, care mă mişc rapid şi lejer, pe când el este un gladiator de tip greu”, explică un luptător de la Şcoala de Gladiatori din Alba Iulia.

Caravana s-a oprit în faţa Muzeului Judeţean Buzău, unde spectatorii au admirat un scurt spectacol oferit de frumoasele nimfe, tinere îmbrăcate în rochii lungi.

Războinicii daci şi romani, dansatoarele antice şi gladiatorii vor putea fi văzuţi vineri, sâmbătă şi duminică la Sărata Monteoru, unde vor avea loc luptele, bătăliile şi prezentările militare. Timp de trei zile, polul distracţiei buzoienilor se va muta în staţiunea Sărata Monteoru acolo unde organizatorii au pregătit spectacole pentru toate gusturile.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite