Zer şi E-uri în loc de lapte şi ciocolată la dozatoarele din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), a verificat 1533 de dozatoare de cafea şi ceai din Bucureşti, Constanţa, Buzău şi alte oraşe, pe parcursul lunii noiembrie. Dintre acestea, 1314 (aproximativ (85%),nu respectau prevederile legale privind protectia consumatorilor. Pentru 202 operatori economici a fost dispusă măsura opririi temporare de la comercializare a băuturilor nonalcoolice şi s-au aplicat 130 de amen

Reprezentanţii ANPC spun că la majoritatea dozatoarelor se utilizau denumiri care induceau în eroare consumatorii cu privire la adevărata natură a produselor oferite. Astfel, denumirea de „lapte” se utiliza pentru o băutură obţinută din ingrediente vegetale („albitor vegetal”), iar denumirea de „ciocolată” era utilizată pentru un „preparat solubil cu gust de ciocolată”.

De asemenea, sub denumirile de „ciocolată caldă” şi „ceai cu lămâie” se comercializau băuturi cu gust de ciocolată şi o pulbere cu gust de lămâie, în unele cazuri băuturi instant aromatizate cu gust de ciocolată, creamer cu grăsimi vegetale şi pulbere instant cu gust de ceai cu lămâie.

Niciunul din produsele comercializate sub denumirea de „ciocolată” sau „ciocolată caldă” la dozatoarele controlate nu se încadrau în normele cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, etichetarea şi marcarea unor produse din cacao şi ciocolată destinate consumului uman, conform carora „ciocolata de băut este produsul care constă dintr-un amestec de cacao pudră şi zaharuri, care conţine minimum 25% pudră de cacao”.

La dozatoarele verificate s-a constatat că s-a constatat utilizarea denumirii de „ciocolată” sau „ciocolată caldă” pentru produse cu proporţia de cacao cuprinsă între 9% şi 18%, inferioara celei de minimum 25%, impusă prin actul normativ.


Ciocolată fără cacao

În cadrul unui showroom de prezentare cu vânzare din Bucureşti se comercializau diverse sortimente de cafea şi alte băuturi calde. Din verificările efectuate a rezultat că „ciocolata caldă” era preparată dintr-un ingredient având în compoziţie zahăr, cacao pudră (13% faţă de minim 25% prevăzut), lapte praf degresat, praf dietetic dulce, lactoză, grasime vegetală hidrogenată, proteine din lapte stabilizator E340, emulsifiant E471, agent de afânare E551, aromă vanilie, colorant E160a, în timp ce pentru adaosul inclus sau opţional de „lapte” se utiliza un preparat având ca ingrediente declarate sirop de glucoză, lapte praf degresat, grăsime vegetală, praf de zer, zahăr, proteine din lapte, stabilizator E340, emulsifiant E471, agent de ingroşare, colorant E160a.

Un alt operator economic din Bucureşti distribuia în reţeaua comercială automate pentru băuturi calde, care aveau aplicate liste cu denumiri de băuturi ce nu corespundeau cu ingredientele înscrise pe etichetele preparatelor din care se obţin băuturile respective. Astfel, „cafeaua cu lapte” era in realitate obţinută dintr-un produs denumit „cafea cu preparat pudră pe bază de lapte” ale cărui ingrediente erau laptele praf, zer, lactoza, iar „ceaiul cu lămâie” era de fapt „băutură instant pe bază de ceai”.


Alte nereguli

Abatere constatată la un depozit en-gros din Bucureşti, unde existau infiltraţii şi exfolieri ale zugrăvelii iar pavimentul era degradat, neigienizat, cu resturi alimentare neîndepărtate.
Neafişarea preţului pe porţie sau înscrierea acestuia într-o formă greu vizibilă.
Lipsa afişării codului unic de înregistrare la Registrul Comerţului.
Neafişarea denumirii societăţii.
Absenţa Registrului unic de control.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite