UPDATE Primăria Capitalei riscă să rămână fără sediul din Splaiul Indendenţei. Mâine, o nouă şedinţă de îndată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul de pe Splaiul Indendenţei, unde municipalitatea s-a mutat din 2010
Sediul de pe Splaiul Indendenţei, unde municipalitatea s-a mutat din 2010

Conslierii generali ai Capitalei au respins proiectul de hotărâre aflat astăzi pe ordinea de zi a şedinţei de îndată, convocată de Sorin Oprescu, cu privire la prelungirea contractului de închiriere a sediului Primăriei de pe Splaiul Inpendenţei.  Contractul expiră începând de mâine, dată de la care, oficial, municipalitatea ar putea rămâne fără sediu şi fără aproximativ 9 milioane de euro, cât a plătit până acum.

UPDATE 17.00 Viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, a declarat, pentru Adevărul, că mâine la ora 12.00 va avea loc o nouă şedinţă de îndată a Consiliului General. Pe ordinea de zi va fi un singur punct, proiectul care prevede prelungirea constractului de închiriere a sediului Primăriei de pe Splaiul Independenţei. 

Totodată, viceprimarul a mai spus că valoarea imobilului în care funcţionează în acest moment Primăria a fost estimată, în 2009, la circa 11 milioane de euro. 

În cazul în care proiectul de pe ordinea de zi a şedinţei de mâine va fi din nou respins de consilierii generali, Nicolaescu a spus că vede o singură soluţie: renegocierea chiriei.

„Valoarea imobilului este de aproximativ şase milioane de euro, în condiţiile în care Primăria Capitalei a plătit aproape dublu pentru chirie în ultimii trei ani. Sorin Oprescu are soluţia, el trebuie să hotărască unde o să funcţioneze primăria“, a declarat Silviu Văduva, consilier PDL. 

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, nu a participat la şedinţă, el fiind plecat la Viena, la invitaţia primarului vienez la un forum despre zona Dunării.

„Problema în sine nu stă în faptul dacă mai rămânem în sediu sau nu, ci se referă la clauza de cumpărare a sediului. Adică, banii daţi pe chirie până acum să se transforme în avans pentru cumpărare“, a declarat Cornel Pieptea, consilier USL. Acesta a menţionat că, din punctul lui de vedere, soluţia ar fi ca primarul să facă o solicitare către proprietarul imobilului de prelungire a contractului, cu posibilitatea de a executa în continuare clauza de cumpărare, şi să treacă în contract o altă clauză prin care, ulterior, această prelungire să fie supusă din nou votului consilierilor generali.

Pe de altă parte, Silviu Văduva spune că locul în care va funcţiona primăria va trebui ales de Sorin Oprescu, care „ar trebui să vină în faţa Consiliului General pentru a explica ce s-a întâmplat cu banii publici. Să înceteze tunurile şi jaful din banii Bucureştiului şi să ne explice unde sunt toţi banii investiţi“. 

Înainte de începere şedinţei, consilierii generali PDL au protestat în faţa Primăriei faţă de problema sediului. Mai mult, aceştia au cerut colegilor din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să nu voteze pentru prelungirea contractului de închiriere al actualului sediu al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), după ce s-ar fi plătit 11 milioane euro, fără să fie încheiat un contract de leasing.

„Cu mai bine de trei ani în urmă fostul Consiliu General al Municipiului Bucureşti, după mai multe respingeri, a aprobat mutarea într-un nou sediu pe perioada consolidării clădirii PMB cu condiţia încheierii unui contract de leasing financiar", a declarat consilierul PDL Mircea Raicu, la un protest al consilierilor PDL, în faţa primăriei, înaintea şedinţei de îndată de luni a CGMB pentru prelungirea contractului de închiriere a sediului municipalităţii

Potrivit consilierilor PDL din CGMB, urmarea a faptului că primarul general Sorin Oprescu nu a pus în aplicare hotărârea CGMB din 2009, mai mult de 11 milioane de euro au fost plătiţi fără ca actuala clădire în care primăria îşi desfăşoară activitatea să intre în patrimoniul municipalităţii.


"După ce 11 milioane de euro, mult peste valoarea clădirii, au intrat deja în nişte buzunare, constatăm că primarul nu a pus în aplicare hotărârea Consiliului General. Ceea ce constituie infracţiune. (...) Pentru că este hoţie din bani publici, consilierii generali PDL nu vor fi părtaşi la această hoţie. (...) Singurul care a câştigat şi câştigă este proprietarul clădirii", a mai declarat Mircea Raicu la protestul la care au participat cei şapte consilieri generali din PDL şi câţiva susţinători ai acestui partid.


Totodată, consilierii PDL le-au cerut colegilor lor din CGMB să nu valideze prin votul lor nerespectarea de către primarul general a unei hotărâri a Consiliului General.

În martie 2010, Primăria Capitalei s-a mutat în calitate de chiriaş în sediul de pe Splaiul Independenţei, pentru a permite consolidarea şi reabilitarea clădirii din bulevardul Regina Elisabeta.

Sediul tradiţional al municipalităţii, situat în bulevardul Regina Elisabeta nr. 47, în Sectorul 5 al Capitalei, a fost realizat între anii 1906 şi 1911, după un proiect al arhitectului Petre Antonescu. Clădirea a fost expertizată în 2005.

Articole pe aceeaşi temă

Când revine Primăria Capitalei lângă Cişmigiu: costurile totale ale mutării ajung la 57 de milioane de euro

PDL şi PPDD cer comisie parlamentară de anchetă privind gestionarea bugetului Primăriei. Mihai Atănăsoaei: „Noul sediul al Primăriei, chirie de lux“

Oprescu vrea încă 7,6 milioane de euro pentru reabilitarea vechiului sediu al Primăriei Generale. Investiţia se va ridica la 18 milioane de euro

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite