Peste 3.000 de credincioşi au fost la Catedrala Patriarhală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 3.000 de credincioşi s-au adunat, azi, încă înainte de ora 7.00, pe Colina Bucuriei de la Patriarhie, pentru a participa la Slujba de Bobotează, dar mai ales pentru a fi primii la împărţirea aghesmei mari, apa tămăduitoare de boli, vindecătoare de patimi şi care alungă puterile potrivnice, relatează Mediafax.

În Capitală, fără gerul de altădată şi fără zăpadă, Boboteaza o fost stropită din belşug de o ploaie mocănească ce a dat zilei aspectul de toamnă târzie şi mai puţin de iarnă în toată regula.

Toate bisericile au fost pline de credincioşi încă de la primele ore ale dimineţii. În unele zone ale Capitalei slujba a început la 6.00 dimineaţa, în altele la 7.00 sau chiar la 8.00 după programul obişnuit.

La fel de diferit a fost şi programul liturgic. În anumite zone, preoţii au sfinţit mai întâi butoaiele cu apă, astfel încât credincioşii să-şi poată lua apa sfântă cât mai devreme. Apoi a urmat slujba Sfintei Liturghii ce putea fi auzită de cei care stăteau la coadă.

În alte biserici o parte a apei a fost sfinţită chiar de joi, când au fost umplute şi sticlele, astfel că, vineri, slujba s-a desfăşurat destul de liniştit. Totuşi, majoritatea bisericilor Capitalei au respectat programul liturgic care a început cu Sfânta Liturghie urmată de slujba de sfinţire a apei şi apoi împărţirea Aghesmei mari credincioşilor.

Aşa s-a întâmplat şi la Patriarhie. În pofida ploii reci, oamenii au stat cuminţi la rând aşteptând să poată lua apa sfântă. O parte, mai inspirată, a asistat la Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei.

Slujba la Catedrala patriarhală a fost oficiată de Preferictul Patriarh Daniel înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, toţi, chiar şi Întâistătătorul BOR având veşminte albastru deschis, "de culoarea Iordanului în care s-a botezat Mântuitorul la vârsta de 30 de ani", după cum a explicat unul dintre ierarhi.

După slujba Sfintei Liturghii, clerul şi credinicioşii au ieşit în curte unde a început slujba de sfinţire a apei. Cele 12 butoaie de câte 500 de litri fiecare erau amplasate de o parte şi de alta a intrării în reşedinţa patriarhală.

Apele au fost sfinţite de mai mulţi ierarhi, apoi Patriarhul a stropit cu Agheasma mare mulţimea adunată în curte, iar PF Daniel a explicat importanţa apei sfinte.

Anul acesta, încă din Ajunul sărbătorii Botezului Domnului, în curtea Catedralei Patriarhale a fost înălţată o cruce din cetină de brad, de aproximativ trei metri, împodobită cu flori şi busuioc, în lipsa tradiţionalei cruci de gheaţă care nu s-a putut face din cauza căldurii. De asemenea, au fost pregătite vasele cu o capacitate de aproximativ 6.000 de litri de apă care au fost sfinţite.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite