Patru maidanezi adoptaţi au fost găsiţi liberi pe străzile Capitalei. Proprietarii riscă amenzi care încep de la 1.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre câini a fost abandonat în Sectorul 2. FOTO Arhiva Adevărul
Unul dintre câini a fost abandonat în Sectorul 2. FOTO Arhiva Adevărul

După ce bucureştenii au început să adopte câini fără stăpân din adăposturile municipalităţii au apărut şi primele abandonuri. Astfel, pe străzile Capitalei au fost descoperiţi de angajaţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) patru patrupede abandonate.

Coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu, a declarat, pentru Adevărul, că echipajele municipalităţii care acţionează în teren au descoperit patru câini abandonaţi. Deşi apăreau pe listele Autorităţii ca având stăpâni, animalele se plimbau libere pe străzile Capitalei.

Cele patru animale au fost descoperite pe raza a trei sectoare din Capitală. În Sectorul 5 au fost găsite două patrupede care, teoretic, aparţineau unor persoane fizice. Un alt animal a fost identificat în Sectorul 1, în timp ce al patrulea câine părăsit a fost găsit în Sectorul 2, acolo unde la începutul lunii septembrie Ionuţ Anghel a fost ucis de o haită de maidanezi.

În ceea ce priveşte modul în care vor fi sacţionaţi oamenii care adoptă animale şi le abandonează, spune Băncescu, aceştia riscă o amendă care începe de la 1.000 de lei sau chiar închisoare între trei luni şi şase ani.

Adăposturile, problema hingherilor

Primăria Capitalei are doar două adăposturi, unul la Pallady şi unul la Mihăileşti, dar amândouă cu o capacitate insuficientă de cazare, dacă ar fi să ţinem cont de centralizarea maidanzilor făcută de reprezentanţii ASPA: în jur de 65.000 de animale.

Adăposturile sunt aproape pline, motiv pentru care echipajele ASPA nu pot acţiona la capacitate maximă, după cum povesteşte Băncescu. „Intervenim în funcţie de numărul de incidente apărute pe zonă, apoi prioritizăm: şcoli, grădiniţe“, spune coordonatorul de proiect ASPA, care adaugă că în acest moment capacitatea de prindere este de peste 200 de patrupede pe zi.

Practic, nu se pot prinde sute de animale pe zi, pentru că nu există suficiente locuri în cele două adăposturi ale municipalităţii.

Adopţia, salvarea maidanezilor

Atât primarul general Sorin Oprescu cât şi coordonatorul de proiect al ASPA au susţinut în repetate rânduri că promovează şi sprijină adopţia, dar numărul bucureştenilor care vor să devină părinţii unui câine este destul de redus. „Joi au fost adoptaţi 22 de câini din cele două adăposturi pe care le avem“, a declarat Răzvan Băncescu.

Totodată, acesta a mai precizat că până în acest moment nu a fost eutansiat niciun maidanezi sănătos, ci doar animale bolnave.
 

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Imagini şi mesaje dure despre eutanasia maidanezilor, pe panouri publicitare din Bucureşti

Raportul ASPA: În octombrie, cel mai redus număr de persoane muşcate de câini, din ultimii şapte ani. Peste 10 mii de câini, cazaţi în adăposturi clandestine

Normele de aplicare a Legii Maidanezilor vor fi dezbătute public într-o întâlnire organizată de ANSVSA

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite