Maidanezii din Bucureşti, băgaţi în cuşti de puşcăriaşi

0
0

Cel mai nou adăpost de câini al Primăriei Capitalei, amenajat lângă comuna Bragadiru şi inaugurat ieri, a fost ridicat pe spaţiile unei foste ferme de animale a Penintenciarului Rahova. Cele 1.600 de patrupede care vor ajunge în padoc vor fi îngrijite de deţinuţii închisorii.

Cei 692 de câini aflaţi în prezent în adăpostul de lângă Bragadiru, inaugurat oficial ieri, sunt îngrijiţi de 15 deţinuţi din Penitenciarul Rahova, care îngrijesc boxele, hrănesc animalele, se ocupă de adopţii şi de evidenţele câinilor. „Dimineaţa, la ora 7, când ajungem aici, ne schimbăm, facem curat la câini, le dăm apă. Apoi, le dăm de mâncare, iar la 15.30 se bagă animalele înapoi“, a explicat unul dintre deţinuţi.

Primăria Capitalei plăteşte lunar 4.500 de euro, reprezentând chiria către Administraţia Penitenciarelor pentru cei 3.600 de metri pătraţi ai adăpostului. Deţinuţii sunt plătiţi cu salariul minim pe economie din care, însă, primesc numai 40%, restul de 60% revenind Administraţiei Penitenciarelor. Puşcăriaşii-angajaţi spun că sunt mulţumiţi că pot avea o activitate în afara închisorii şi, mai ales, că au ocazia de a-şi mai scădea fie şi câteva zile din pedeapsa pe care o au de executat până îşi revăd familia. „Mie-mi plac animalele. De fapt, mi-am ales un câine din padoc, pe care îmi doresc să-l iau acasă când mă eliberez“, a spus unul dintre angajaţii adăpostului, păzit cu atenţie de poliţişti.

Răzvan Băncescu, coordonatorul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), a anunţat că Primăria Capitalei va plăti pentru cei 25 de îngrijitori din penitenciarul Rahova, cât vor fi în total, peste 20.000 de lei anual. Padocul este divizat în mai multe clădiri care, la rândul lor, sunt împărţiţe în boxe cu mărimi situate între opt şi 14 locuri. Pentru a lucra aici deţinuţii trebuie să aibă un minimum de calificare, trebuie să fie iubitori de animale şi să nu fie întemniţaţi pentru fapte grave.

Liber la eutanasiere

În ciuda deschiderii noului adăpost de câini de lângă Bragadiru, Răzvan Băncescu a explicat că eutanasierile au început încă de miercuri şi asta pentru că „nu am cum să justific în faţa Curţii de Conturi că eu am câini care stau de o sută de zile în adăpost“. Nu mai puţin de 187 de câini fără stăpân sănătoşi au fost deja eutansiaţi în Capitală. Trebuie spus că, în prezent, din cele 1.600 de patrupede aflate în adăposturile Primăriei, 1.000 au depăşit termenul de 14 zile în care ei pot fi adăpostiţi. 

Coordonatorul proiectului ASPA are datoria de a elibera străzile oraşului de 80% din maidanezi în 18 luni, începând cu 30 septembrie 2013. Acesta spune că adopţiile au scăzut foarte mult şi că, din păcate, eutanasierea acestora era inevitabilă. Dacă în prezent rata de prindere a câinilor fără stăpân de pe străzile oraşului ajunge şi la 180 de maidanezi pe zi, Băncescu spune că obiectivul este de 3.000 de câini pe lună.

„Am făcut teste pentru echipele care prind câini noaptea şi se lucrează deja şi în weekend“, a declarat reprezentantul ASPA. Din septembrie 2013 şi până în la finele lunii trecute, 6.756 de câini fără stăpân au fost capturaţi, dintre care 4.920 au fost adoptaţi de bucureşteni sau de ONG-uri.

Mai puteţi citi:

A început eutansierea maidanezilor din Bucureşti

Aproape 190 de maidanezi din adăposturile municipalităţii au fost eutansaiaţi începând de miercuri. Patrupedele eutansiate erau capturate de peste 100 de zile, potrivit lui Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supreavhegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

ASPA: Îngrijitorii de la noul adăpost al municipalităţii sunt deţinuţi din penitenciarul Rahova. Primăria plăteşte pentru ei circa 20.600 de lei

Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA),  a prezentat, joi, ultimele date privind maidanezii din Capitală. Băncescu a spus că cei care se ocupă de îngrijirea maidanezilor din adăpostul ridicat la Bragadiru sunt persoane încarcerate în penitenciarul Rahova şi că numărul bucureştenilor muşcaţi de câinii comunitari a scăzut.

București


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri