Grevă la metrou. Circulaţia trenurilor, blocată din cauza protestului spontan a sute de sindicalişti. Reacţii dure ale guvernanţilor FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Circulaţia metrourilor a fost blocată vineri dimineaţă din cauza unui protest spontan al sindicaliştilor, care au coborât în tunel, la staţia PiaţaUnirii, pe calea de rulare, şi au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, anunţă Metrorex, care precizează că din cauza acestei acţiunii, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune.

GALERIE FOTO


UPDATE: Poliţia şi Jandarmeria anunţă, vineri, suplimentarea echipajelor din Bucureşti, pentru a asigura la fluidizarea traficului, aglomerat din cauza protestului de la metrou. Instituţiile au anunţat că parte dintre cei care participă la protestul de la metrou au fost identificaţi şi sancţionaţi, dar acţiunea continuă. În plus, autorităţile evaluează posibilitatea deschiderii unui dosar penal.

UPDATE: Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat că la 13.30 a convocat un dialog social cu reprezentanţii sindicatelor Metrorex şi CNSLR Frăţia şi a fost invitat şi directorul Metrorex la întâlnire. În schimb protestatarii au refuzat să dialogheze şi au transmis că vor să discute doar cu directorul Metrorex.

UPDATE: Într-o postare recentă, Sindicatul Liber din Metrou arată cum se derulează protestele în subteran, cu muzică dată la maximum, aplauze şi scandări care îndeamnă la nesupunere. 

„Domnul Drulă minte şi domnul Paraschiv îi calcă pe urme!”

„Nu mai manipulaţi presa, oamenii din metrou sunt supăraţi pentru intimidare şi masurile pe care le,, coaceţi în culise., fără sa i consultaţi.

NU spaţiile comerciale sunt motivul revoltei salariaţilor din metrou.

Noi nu putem muncii fără sa respectam instrucţiunile de serviciu, nu servicii, pe care ne obligaţi sa le încalcăm”. Mai multe detalii despre replica sindicaliştilor, aici.

UPDATE: Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis, vineri, că speră că Metrorex şi Ministerul Transporturilor vor avea un ”dialog rapid şi productiv”, astfel înât circulaţia metrourilor să fie reluată cât mai repede. ”Înţeleg dacă există nemulţumiri ale angajaţilor de la Metrorex, dar bucureştenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist”, a transmis primarul general.

UPDATE Premierul Florin Cîţu critică, vineri dimineaţă, protestul de la metrou despre care afirmă că este ilegal. ”Bucureştenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist îşi pierde sinecure”, a transmis premierul.

”Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este acţiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineaţă”, a scris, vineri, Florin Cîţu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, ”nimeni nu este mai presus de lege”.

”Asta i-am transmis domnului ministru şi trebuie să ia măsuri. Bucureştenii nu trebuie să sufere pentru că un fost deputat pesedist îşi pierde sinecuri. Am transmis acelaşi mesaj domnului ministru Bode”, a mai afirmat premierul.

Acesta se referă la Ion Rădoi, liderul sindicatului de la metrou, fost deputat în perioada 2000 - 2004 şi senator în legislatura 2004 - 2008. 

UPDATE Metrorex a emis un nou comunicat în care anunţă că a încercat să dialogheze cu sindicaliştii nemulţumiţi. 600 de angajaţi ai companiei protestează în acest moment. Metrorex cataloghează protestul drept ilegal.

 ”În seara zilei de 25 martie, circa 250 de sindicalişti şi comercianţi au organizat o adunare spontană, care ulterior s-a transformat într-o acţiune de ocupare a căilor de metrou. În cursul dimineţii, în jurul orei 3.30 li s-au alăturat o parte dintre angajaţii Metrorex din tura de noapte care au lucrat la reviziile periodice ale liniilor. Începând cu ora 23.30, conducerea Metrorex i-a invitat în repetate rânduri la dialog social civilizat pentru a discuta cerinţele lor. Aceştia au refuzat dialogul şi au ocupat abuziv şi ilegal calea de rulare, făcând imposibilă pornirea metroului”, transmite Metrorex.

În momentul de faţă sunt circa 600 de participanţi la acest protest.

”Trebuie menţionat că angajaţii Metrorex care trebuiau să asigure mersul trenurilor astăzi s-au prezentat la serviciu normal. Acţiunea de protest e ilegală, perturbă ordinea publică şi împiedică desfăşurarea în condiţii normale a transportului de călători in Bucureşti. Metrorex îşi rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispoziţie pentru a opri această ilegalitate”, precizează compania.

UPDATE Ministrul Transporturilor a reacţionat pe Facebook şi face acuzaţii dure la adresa sindicaliştilor:

„O acţiune ilegală dă peste cap viaţa unui întreg oraş

Când interese mafiote sunt ameninţate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii şi sinecuri.

Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureştean este o palmă dată întregii Românii. 

Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toţi contribuabilii care susţin prin subvenţie de la bugetul naţional activitatea şi, evident, salariile de la companie. 

Oamenii oneşti care lucrează la metrou au venit în această dimineaţă să muncească în folosul călătorilor. Pentru ei am toată aprecierea.

Nu vă lăsaţi amăgiţi: miza ocupării ilegale a unor şine de metrou nu o reprezintă binele angajaţilor.

Nu, miza o reprezintă afacerile oneroase cu închirierea de spaţii comerciale. E dincolo de orice bănuială având în vedere notificarea trimisă ieri pentru evacuarea spaţiilor ocupate ilegal după expirarea contractului dintre Metrorex şi firma sindicatului USLM în 2018. 

O firmă, un sindicat vor neapărat să căpuşeze Metrorex în linişte, în continuare. 

Cu legea de partea noastră nu vom da înapoi.“, scrie ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook.

UPDATE STB a anunţat că a scos pe traseu mai multe autobuze pentru a încerca să suplinească lispa metroului.

    ***

Conform Metrorex, deşi afirmă că au o listă de revendicări, sindicaliştii au refuzat orice dialog. Sindicaliştii s-au aşezat pe şine şi scandează ”Demisia!”. Protestul are loc la o zi după ce conducerea Metrorex a dat ca termen limită data de 2 aprilie pentru eliberarea spaşiilor comerciale de la metrou, deţinute de firma sindicatului.

”În dimineaţa zilei de 26 martie, reprezentanţi ai sindicatului USLM au organizat un protest spontan în staţia Piaţa Unirii. Aceştia au coborât în tunel, pe calea de rulare,şi au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri. Aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex”, precizează compania.

Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii, susţine Metrorex.

”Din cauza acţiunii sindicatului, dar mai ales pentru siguranţa membrilor acestuia, care se află pe calea de rulare, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri. Pe această cale dorim să adresăm scuze bucureştenilor şi îi rugăm să înţeleagă că, deşi considerăm acţiunea sindicală nejustificată, nu putem risca viaţa unor oameni”, precizează Metrorex.

De asemenea asigură locuitorii Capitalei că întreprinde toate acţiunile legale pentru a reporni activitatea metroului în siguranţă.

Sindicaliştii au postat mai multe imagini pe pagina de Facebook a sindicatului, alături de mesajul: ”Noi toţi am ales să ne apărăm drepturile, pentru că nu putem menţine tăcerea în faţa nedreptăţii”.

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a afirmat recent, referitor la contractul pentru valorificarea spaţiilor comerciale de la metrou, că acesta este o gaură neagră în veniturile Metrorex. Deşi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupă, în continuare, abuziv aceste spaţii şi le subînchiriază către terţi, deşi statutul Metrorex interzice subînchirierea lor, relata ministrul Transporturilor, care amintea că acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiune să urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului să dispară din spaţiile comerciale.

Potrivit raportului Corpului de Control făcut public la începutul acestei luni, toate spaţiile comerciale construite după 2010 nu au aviz ISU. Unele îngreunează accesul la hidranţi, altele aglomerează căi de evacuare în caz de urgenţă.

”Nici măcar nu e prima dată când se constată aceste deficienţe, dar ele nu au fost remediate”, preciza Cătălin Drulă.

 Conform documentului, în anul 2020, toţi angajaţii companiei au primit spor de metrou, ceea ce a fost o măsură abuzivă, întrucât acest spor de metrou trebuia să se acorde (în cuantum de 20, 27, 34 au 40% din salariul de bază) doar personalului de metrou care lucrează "în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase". Mai mult, în ceea ce priveşte situaţia cheltuielilor cu salariile aferente anului trecut, raportat la valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, în sumă de 270,08 milioane lei, valoarea totală a sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei (87%).

Raportul corpului de control mai arată că Metrorex a achitat facturi sindicatului (Uniunea Sindicatul Liber Metrou - USLM) de peste 4 milioane lei, fără a fi încheiat un contract în acest sens. Astfel, Metrorex a plătit către Metrorex facturi de 2,24 milioane lei în 2019 şi de 1,9 milioane lei în 2020, aferente decontării unor servicii prevăzute în contractul colectiv de muncă. Serviciile presupuneau că: salariaţii care efectuează concediul de odihnă pe bază de bilete de odihnă în ţară sau în afara ţării au dreptul a decontarea a 75% din valoarea totală a biletelor de odihnă şi tratament, în limita cuantumului stabilit şi de 75% din valoarea totală achitată a biletelor de odihnă eliberate de sindicat sau agenţii de turism pentru sejururi în ţară sau în afara ţării, în limita tarifelor aplicate biletelor de odihnă liberate de sindicat.

Mai mult, la nivelul Metrorex s-au încheiat mai multe contracte de asociere în participaţiune dezavantajoase pentru compania de stat din punct de vedere financiar.

Corpul de control arată totodată că se impune efectuarea tuturor demersurilor legale pentru a determina firma Spectacular OOH&Printing "să elibereze spaţiile ocupate în prezent abuziv".

O altă neregulă este că ultima inventariere a spaţiilor din metrou a fost făcută în anul 2018.

Prin raportul corpului de control s-a propus sesizarea organelor de urmărire penală, abilitate pentru efectuarea cercetărilor cu privire la fapte "in rem" şi aplicarea măsurilor prevăzute de lege.

Citeşte şi:

Comercianţii de la metrou, somaţi să elibereze spaţiile până la 2 aprilie. Metrorex: pun în pericol siguranţa transportului subteran

USLM, despre eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou: Toate magazinele au fost construite cu aprobarea Metrorex

BucureștiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite