Cazul înfiorător al bărbatului atacat de o haită de câini de vânătoare: „N-am mai avut speranţă că scap“. Proprietarul animalelor a fost trimis la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada Celofibrei, Bragadiru - zona în care a avut loc atacul câinilor agresivi FOTO Google Street
Strada Celofibrei, Bragadiru - zona în care a avut loc atacul câinilor agresivi FOTO Google Street

Un bărbat de 68 de ani din Ilfov a ajuns la închisoare după ce a fost condamnat pentru nerespectarea legii privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi. Concret, haita de câini de vânătoare a bărbatului a scăpat în stradă şi a atacat un om provocându-i răni grave.

Mai 2014. Ora 5.00 dimineaţa. Mihai Obadă pleacă pe jos de la locuinţa unor rude care locuiesc pe strada Celofibrei din localitatea Bragadiru, îndreptându-se spre şoseaua Alexandriei. La un moment dat, în apropierea antenei GSM de pe strada Celofibrei, bărbatul, în prezent pensionar, este înconjurat de o haită de 5-7 câini foarte agresivi. Victima apucă să vadă „câini cu pete, doi mai tineri, unul maroniu cu alb şi unul mai negru, şi doi mai în vârstă unul alb şi unul maroniu”. Pe lângă aceştia victima susţine că „mai erau şi alţii”.

Internat în spital după ce a fost sfâşiat de haita de câini agresivi, bărbatul şi-a amintit că primul care a atacat a fost câinele alb, pe care a reuşit să îl prindă de zgardă cu mâna stângă, însă animalul a continuat să îl muşte de mâna dreaptă. Ancheta avea să scoată la iveală că acel câine alb la care se referă victima este un Dog Argentinian deţinut, împreună cu ceilalţi câini, de Paul Lazăr, un bărbat care locuieşte în apropierea locului în care victima a fost atacată.

Mihai Obdadă le-a mai declarat anchetatorilor că la un moment dat câinii au fost fluieraţi, dar s-au întors la el după 2-3 secunde şi l-au prins în timp ce încerca să sară un gard pentru a-şi găsi scăparea. „Mi s-au luat puterile, nu am mai avut speranţă că scap”, a declarat victima a cărei scăpare a venit de la un echipaj BGS alertat de paznicul unei firme din zonă. Practic, ajunşi în viteză cu maşina la locul faptei, agenţii de securitate au speriat câinii care s-au retras. Ulterior, la faţa locului a ajuns şi un echipaj de Poliţie, care avea să constate că la una din mâini victimei „i se vedea osul”.

Cum a fost depistat proprietarul câinilor

În urma leziunilor provocate de câini, victima a obţinut un certificate medico-legal care atestă că e nevoie de 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecarea rănilor. În privinţa anchetei, pe baza descrierilor făcute de victimă, dar şi de martori, paznicul care a alertat firma de pază şi agenţii de securitate, poliţiştii au descins la două săptămâni de la atac la domiciliul proprietarului câinilor bănuiţi că au atacat victima. Doi dintre câini au fost ridicaţi şi duşi la un adăpost, unde victima, la externarea din spital, i-a recunoscut.

Cu ocazia percheziţiilor, poliţiştii au descoperit în curtea lui Paul Lazăr, dezlegaţi, cinci câini de vânătoare foarte agresivi. În apărarea sa, bărbatul a spus că victima nu avea cum să lupte cu câinii săi pentru că aceştia l-ar fi omorât dacă îl prindeau. „Eu i-am zis: «Nu aveai cum să te lupţi cu câinii mei. Dacă puneau gura pe tine, te omorau». Câinii mei se luptau cu mistreţul, vorbesc despre cel alb Dog Argentinian (nu au miros) şi cu nişte terieri mai mici (care au miros). Câinele alb şi pe cel maroniu, roşcat cu pete albe, îi aveam de mulţi ani şi de atunci de când i-am luat îi foloseam la vânătoare. Pe lângă aceştia mai aveam şi alţi câini de vânătoare pe care îi mai am şi în prezent”, a declarat bărbatul.

Eliberat condiţionat în 2017, s-a întors la închisoare în 2019

În urma procesului judecat în primă instanţă la Judecătoria Cornetu şi în apel la Curtea de Apel Bucureşti, proprietarul câinilor a fost condamnat definitiv la doi ani şi două luni de închisoare cu executare, în pronunţarea sentinţei judecătorii având în vedere şi faptul că proprietarul câinilor a fost eliberat condiţionat în 2017 după ce, în 2016, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare pentru că împreună cu alţi cinci indivizi a bătut doi paznici de vânătoare care l-au prins la braconaj (pescuit ilegal).

Apărarea inculpatului potrivit căreia câinii nu aveau cum să iasă din curtea imobilului în care locuia nu poate fi reţinută din moment ce acesta recunoaşte că animalele nu erau ţinute în ţarc, ci erau lăsate libere prin curte . Din declaraţia acestuia rezultă că la data faptei în aceeaşi curte erau două case, cea de pe colţ, in care locuia un fiu, soţia şi cei doi copii şi cea de la numărul 13 unde locuia inculpatul, soţia, un alt fiu, soţia sa şi copilul. La acea dată nu exista un gard despărţitor, câinii pe care ii avea deplasându-se pe toată suprafaţa, inclusiv la fiul său ce locuia pe colţ. Deşi inculpatul susţine că toată curtea era împrejmuită şi nu aveau pe unde să iasă câinii săi, rezultă existenta unor indicii privind probleme ale gardului (la fila 172 - partea din beton este puţin ruptă, pe unde se pot strecura/ieşi câinii). Inculpatul a recunoscut în faţa instanţei că gardul avea o problem („era strâmbat puţin deoarece l-am lovit cu camionul”, au arătat judecătorii care l-au găsit vinovat pe proprietarul câinilor, considerând că „rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă că infracţiunea pentru care inculpatul a fost trimis în judecată există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de către inculpat cu vinovăţia prevăzută de lege”. Bărbatul de 68 de ani a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite