Bucureştenii ar putea avea căldură în calorifere de duminică dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii Capitalei vor avea căldură de duminică dimineaţă
Locuitorii Capitalei vor avea căldură de duminică dimineaţă

Bucureştenii ar putea avea căldură în calorifere începând de duminică dimineaţă, de la ora 6.00, au anunţat reprezentanţii RADET, care susţin că atunci vor fi întrunite condiţiile pentru furnizarea energiei termice în locuinţe. Asta după ce trei zile consecutiv au fost înregistrate în timpul nopţii temperaturi medii sub zece grade.

"În data de 26.10.2014, ora 6.00, se vor întruni condiţiile pentru furnizarea încălzirii, conform legislaţiei în vigoare, respectiv 3 zile consecutiv cu temperaturi medii sub 10 grade Celsius în intervalul orar 18.00 - 6.00", arată Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), într-un comunicat de presă transmis sâmbătă agenţiei Mediafax.

De miercuri până sâmbătă, RADET a făcut probe în sistemul de încălzire, înainte de furnizarea permanentă a căldurii în sezonul rece 2014 - 2015.

De la CET Progresu, din cauze interne, furnizarea agentului termic, în perioada de probe, s-a făcut la temperaturi şi presiuni mai scăzute. Din acest motiv, în Sectorul 4 - zonele Luică, Brâncoveanu, Giurgiului, Pieptănari, Alexandru Obregia şi Olteniţa, precum şi în Sectorul 5 - zonele Ferentari, Calea Rahovei, Chirigiu şi Sebastian, temperatura a fost redusă atât la încălzire, cât şi la apă caldă, se mai arată în comunicat.

Probleme cu CET-urile

RADET a precizat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii CET Progresu, problemele s-au rezolvat şi, începând de sâmbătă, ora 17.00, încălzirea şi apa caldă vor fi la temperaturile corespunzătoare.

De asemenea, în perioada probelor, au fost puncte termice la care funcţionarea s-a făcut alternativ, ziua fiind furnizată apă caldă şi după ora 23.00, încălzire. Această situaţie a fost înregistrată la 11 puncte termice din zona Colentina, la 14 puncte termice din zona Rahova şi la un punct termic din zona Pantelimon.

Alte probleme legate de furnizarea încălzirii au fost generate de avarii pe circuitul secundar, în Sectorul 1, zona Cocărăscu şi în Sectorul 3, zonele Jean Steriadi şi Decebal, a precizat sursa citată.

"Lipsa încălzirii, la unele blocuri sau scări de bloc, este generată de faptul că unele asociaţii de proprietari nu şi-au deschis vanele de la subsol din diferite motive (lucrări interioare) sau datorită solicitării ca furnizarea căldurii să se facă la o dată ulterioară, precum şi din alte motive interne ale acestora", potrivit RADET.

Ce prevede legea

Conform Hotărârii de Guvern nr. 425/1994, modificată prin HG 168/2000, "începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv, între orele 18.00 - 06.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de 10 grade Celsius sau mai mici".

Asociaţiile de proprietari care nu doresc să beneficieze momentan de încălzire, pot să limiteze sau să refuze serviciul închizând vanele, dar după ce anunţă RADET.

Debranşarea instalaţiilor interioare de încălzire şi de apă caldă ale clienţilor dintr-un condominiu (proprietate imobiliară din care unele părţi sunt proprietăţi individuale, reprezentate de apartamente sau alte spaţii, iar restul, din părţi aflate în proprietate comună) nu poate fi efectuată în timpul sezonului de încălzire, a mai precizat RADET.

RADET, amendată de Protecţia Consumatorilor

RADET a fost amendată cu 20.000 de lei de Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Capitalei, pentru nerespectarea clauzelor din contract, după ce bucureştenii din trei sectoare nu au avut apă caldă mai multe zile la rând.

De asemenea, reprezentanţii ANPC au spus că în data de 9 octombrie, ca urmare a numeroaselor reclamaţii primite de la asociaţiile de proprietari, s-a dispus un control pentru verificarea respectării drepturilor consumatorilor la furnizorul de apa caldă RADET.

RADET a anunţat anterior că vor avea facturile diminuate bucureştenii din sectoarele 2, 3 şi 4, care au fost afectaţi de lipsa apei calde.

Bucureştenii, lăsaţi fără apă caldă

Timp de câteva zile, bucureştenii din patru sectoare nu au avut apă caldă, după ce Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată către Electrocentrale Bucureşti (Elcen), din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei.

Deşi reprezentanţii Elcen susţin că situaţia a apărut din cauza datoriilor uriaşe ale RADET-ului, primarul general al Capitalei nu este de acord cu acest lucru. Între timp, RADET spune că problema s-a remediat.

Ulterior, pe 15 octombrie, Victor Ponta, premierul României, a anunţat că Guvernul va rezolva problema încălzirii în Bucureşti, asigurând finanţarea necesară până la fuziunea efectivă a ELCEN cu RADET.

Concret, spune Ponta, este vorba despre peste două milioane de persoane care au căzut victime ale unei bătălii politice la nivelul Consiliului General al Capitalei.

Ulterior, pe 23 octombrie, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat o şedinţă, în timpul căreia a fost aprobat un proiect de hotărâre ce prevede includerea sumei de 85 de milioane de lei în bugetul Capitalei. Banii vin de la Guvern şi asigură continuarea „ serviciului public de alimentare cu energie termică “.


Articole pe aceeaşi temă

RADET începe probele „la cald“ în tot Bucureştiul

Guvernul dă bani Primăriei Capitalei pentru gaze. Victor Ponta: Problema apei calde, război politic în Consiliul General

Bugetul Bucureştiului, suplimentat cu 85 de milioane de lei. Banii ar asigura alimentarea cu energie termică

Cum au ajuns bucureştenii din patru sectoare să rămână fără apă caldă. Primarul Sectorului 4, Cristian Piedone, aruncă vina pe Consiliul General

Bucureştenii din sectoarele 2, 3, 4 şi 5 au rămas fără apă caldă. Motivul: o datorie pe care o are Elcen la Distrigaz

Divizarea producătorului de energie termică ELCEN s-a încheiat. Urmează fuziunea cu RADET

Oprescu: Fuziunea RADET-ELCEN, în calendar. Consumatorii non-casnici ar putea plăti mai mult gigacaloria

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite