Un bărbat a murit după ce s-a înecat cu mâncare la o terasă din Brașov. Doi medici din București au fost trimiși în miez de noapte să-l opereze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat a murit la o terasă din Brașov întrucât nu i-au fost făcute la timp manevrele de resuscitare.

Terasă în aer liber FOTO Pixabay
Terasă în aer liber FOTO Pixabay

Bărbatul, în vârstă de 57 de ani, era singur la o masă de pe terasa restaurantului și tocmai îi ceruse ospătarului nota. Când a venit cu nota de plată, ospătarul l-a găsit pe client stând nemișcat, pe scaun.

Chemați de urgență, medicii de la SMURD au reușit să îi repornească inima, după o resuscitare care a durat 26 de minute.

Din păcate, manevrele de resuscitare au fost începute doar după sosirea echipajului de urgență.

 „Cel mai important în situația acestui pacient era dacă cineva de la fața locului ar fi făcut manevre de resuscitare cât se poate de repede”, a spus dr. Romeo Boancă, medic Spitalul Județean de Urgență Brașov pentru Știrile Pro TV.

Pentru că era în stare gravă și nu putea fi transportat, doi doctori din București au fost trimiși în miez de noapte să-l opereze de urgență. Din păcate, omul s-a stins la câteva ore, după intervenție.

Ar fi avut o șansă dacă cineva i-ar fi observat mai repede suferința și i-ar fi acordat, în mod corect, primul ajutor.

Manevra Heimlich este metoda prin care se dezobstrucţionează căile aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin. 

Ce trebuie să faceţi:

1. Rămâneţi calm, dar strigaţi după ajutor. Ajutorul sună la 112.

2. Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni.): - aspiraţie confirmată de martori, anturaj - nu mai poate vorbi, tuşi şi respira - pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât, iar ulterior îşi pierde conştienţa

3. Ridicaţi pacientul şi plasaţi-vă în spatele acestuia.

4. Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.

5. Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale.

6. Repetataţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.

7. Dacă victima îşi pierde conştineţa o poziţionaţi-o pe spate pe un plan dur începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezînd cealaltă mâna peste aceasta.

8. Solicitarea ajutorului medical specializat (medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

Sfaturi:

1. Dacă pacientul încă poate tuşi încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.

2. Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.

3. La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.

4. Există şi auto Heimilch: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

Originea manevrei Heimlich

Doctorul Henry Heimlich a introdus această manveră încă din 1974, dar a aplicat-o prima dată la 96 de ani, salvând viaţa unei femei de 87 de ani, Patty Ris, care se îneca cu o bucată de hamburger la un cămin de bătrâni din Cincinnati. Cu această manevră au fost salvate peste 100.000 de vieţi doar în SUA, printre care a preşedintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch şi a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher şi Jack Lemmon.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite