Top cinci obiective turistice din Braşov. Au atras 1,7 milioane de vizitatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai vizitate obiective turistice sunt Castelul Bran, urmat de Cetatea Râşnov, Parcul cu Dinozauri, Biserica Neagră şi cetatea Făgăraş. Împreună au atras în 2016 peste 1,7 milioane de turişti. Cifrele sunt cu 10-20% mai mari decât anul trecut.

Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Braşov şi a atras aproape 793.000 de turişti plătitori de bilet. La aceştia se adaugă alţi 100.000 de vizitatori, copii de până la 7 ani şi persoane din categorii defavorizate care beneficiază de gratuitate. Practic în total Castelul Bran a atras aproape 900.000 de turişti.  Vizitatorii sunt aşteptaţi şi cu atracţii în premieră. Casa de Ceai a Reginei Maria care datează de la 1930 a fost refăcută şi transformată în cafenea. Vizitatorii vor putea sta la o cafea şi se vor putea relaxa în căsuţa în care cu 80 de ani în urmă stăteau la o şuetă capetele încoronate ale României şi nu numai. Turiştii vor putea vedea şi traversa de anul viitor şi un tunel secret al castelului construit în anii '30, la ordinul reginei Maria. Acest tunel nu a fost niciodată deschis publicului. După ce lucrările vor fi gata turiştii vor putea urma acelaşi drum pe care îl urmau şi capetele încoronate când vroiau să ajungă mai repede la castel. Tunelul va face legătura între castel şi parc pe o distanţă de 40 de metri. A fost construit în anii 1930 pentru a uşura parcurgerea de către regina bolnavă de artrită a drumului dintre castel şi parc. 

Castelul Bran este o mare atracţie turistică, mai ales datorită mitului lui Dracula. Castelul Bran, devenit celebru în toată lumea drept Castelul lui Dracula, este un obiectiv turistic privat fiind, din 2009, în proprietatea lui Dominic de Habsburg.

Turiştii care vin La Castelul Bran pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. Biletul de intrare la Castelul Bran costă 30 de lei. 

Cetatea Râşnov a atras peste 400.000 de vizitatori

Cetatea Râşnov este una dintre vedetele Braşovului. În fiecare an atrage tot mai mulţi turişti. Anul acesta 405.128 de vizitatori plătitori de bilet i-au trecut pragul, cu 50.000 mai mult decât anul trecut. Centrul istoric al Râşnovului, locul de plecare spre cetate fie alegeţi creamaliera, fie că vreţi să mergeţi de jos a devenit pietonal. Turiştii se pot relaxa exact ca în marile oraşe europene şi pot admira cetatea fără să mai fie deranjaţi de maşini. În cetate sunt străjeri îmbrăcaţi în haine de epocă, iar aceştia le povestesc turiştilor istoria fortificaţiei. Intrarea la Cetatea Râşnov costă 10 lei. 

Cel mai mare mister de la Râşnov este ţesut în jurul fântânii din cetate despre care legendele spun că ar agvea 147 de metri adâncime, adică aproximativ cât un bloc cu 50 de etaje. Despre ea se mai spune că ascunde o mare comoară, dar nimeni nu se încumetă să coboare atât de adânc în subteran pentru a vedea dacă comoara există sau nu. Că fântâna există nu există niciun dubiu, dar este încă un mister cât de adâncă este şi dacă ascunde sau nu comori. Legenda locului spune că fântâna a fost construită de doi prizonieri turci care au lucrat la ea aproape 15 ani. Se spune că li s-a promis că dacă termină lucrarea vor fi eliberaţi. Tot legenda spune că după ce au ajuns la o adâncime de 147 de metri prizonierii au fost eliberaţi. Datele istorice confirmă faptul că fântâna a fost construită în 15 ani, între 1625 şi 1640, dar că fântâna are doar 75 de metri adâncime. Se mai spune că pe pereţii fântânii prizonierii turci ar fi scris mai multe versete din Coran. Legenda mai spune că în fântână au fost ascunşi saci întregi de galbeni care şi astăzi ar mai fi acolo. Nimeni nu s-a încumetat însă să-i caute. Fântâna încă există şi poate fi admirată de turişti.

Cetatea Râşnov datează de 1335, când a reuşit să rămână în picioare în timpul unei invazii a tătarilor. Cu ziduri puternice de peste doi metri grosime, cetatea a rezistat tuturor asalturilor şi a salvat viaţa oamenilor care s-au adăpostit aici. Este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. În cetate s-au filmat mai multe pelicule celebre printre care „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974) ale lui Sergiu Nicolaescu. În toamna lui 2014, cetatea a devenit din nou platou de filmare pentru pelicula americană „Vlad The Impaler” (Vlad Ţepeş: Imperiul sângelui).  

Dino Parc, o investiţie privată, mare atracţie turistică 

Dino Parc Râşnov este o zonă de agrement şi un muzeu în aer liber, situat pe Strada Cetăţii, în apropiere de Cetatea Râşnov. A avut anul acesta 370.000 de vizitatori cifra fiind similară cu cea de anul trecut. 

Pe lângă un traseu impresionant cu 50 de dinozauri în mărime naturală, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuţe în arbori, un cinematograf 9D şi multe alte zone interactive. Preţul unui bilet este de 28 de lei pentru un adult şi de 22 de lei pentru copii. Pentru copiii cu vârsta sub 3 ani, intrarea este gratuită. 

Noutatea din acest an a parcului sunt doi dinozauri mişcători. Aceştia au senzori, se mişcă, scot zgomote şi respiră de fiecare dată când cineva trece pe lângă ei. De asemenea ei pot fi „vânaţi“  cu arme speciale. Cei care îşi vor dovedi îndemânarea pot câştiga o pălărie de vânător. 

Practic un tur al Dino Parc reprezintă o excursie de-a lungul a 350 de milioane de ani. Primii sunt dinozaurii care au trăit acum 400 de milioane de ani, iar pe rând pe rând se dezvăluie apoi cei mai tineri. Ultimul, dar şi cel mai celebru, T.REX, încheie turul spectaculos. Fiecare dinozaur are şi o plăcuţă specială, iar vizitatorii pot afla când a trăit, ce mânca, ce duşmani avea şi care sunt dimensiunile lui, înclusiv greutatea..

Biserica Neagră, cel mai fotografiat obiectiv turistic din România

Biserica Neagră din Braşov este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Însă numai persoanele avizate sau pasionate de istorie şi arhitectură ştiu că celebrul edificiu are câteva recorduri greu de egalat: este cel mai vizitat obiectiv turistic religios din România, are o orgă unică în Europa de sud-est, un clopot de peste şase tone şi este cel mai înalt edificiu construit în stil gotic din sud-estul Europei. Biserica Neagră a avut în 2016 aproape 300.000 de vizitatori. Numărul turiştilor a crescut cu aproape 50.000 faţă de anul trecut când i-au trecut pragul 250.000 de vizitatori. 

Biserica Neagră de astăzi se înalţă pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea. Construcţia ei a început în anul 1383, când Braşovul se afla într-o perioadă de puternică dezvoltare culturală şi economică. În momentul finalizării ei, în anul 1477, parohia braşoveană, la acea dată de rit catolic, a primit hramul Sfintei Maria. În prezent, Biserica Neagră aparţine cultului Evanghelic.

De-a lungul timpului biserica a fost afectată de mai multe cutremure, iar devastatorul incendiu din 21 aprilie 1689 a distrus-o aproape în totalitate. Focul a cuprins biserica parohială, distrugând acoperişul şi mobilierul din interior. Credincioşii au reuşit să strângă fondurile necesare şi să înceapă reconstrucţia edificiului. Lucrările de renovare extinse care au conferit interiorului un aspect baroc, au durat mai bine de 30 de ani, fiind încheiate în 1722, când a avut loc o nouă inaugurare. Biserica Neagră a fost refăcută cu ajutorul unor meşteri veniţi din oraşul Danzig (actualul Gdansk, Polonia), pentru că meşterii locali nu ştiau cum să închidă bolţi de dimensiuni atât de mari. De atunci, ruina înnegrită de fum s-a numit Biserica Neagră, iar culoarea exterioară cenuşie a fost păstrată.  

Străjeri Cetatea Făgăraş

Cetatea Făgăraş, o noutate în top

Cetatea Făgăraş intră pentru prima dată în topul 5 al celor mai vizitate obiective turistice din Braşov. A avut anul acesta 130.000 de vizitatori. În ultimii cinci ani numărul de turişti a crescut exponenţial datorită investiţiilor făcute de autorităţi.

Cetatea Făgăraş a adus anul acesta cele mai multe noutăţi. Turnul Roşu, Turnul Temniţă, dar şi fosta Cramă vor putea fi vizitate anul acesta pentru prima dată în istoria fortăreţei. Primăria a investit 1,3 milioane de lei pentru redeschiderea celor trei atracţii. O altă mare atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole). Soldaţii poartă armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 12.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş.

Anul trecut a fost redeschisă pentru prima dată după 50 de ani sala tronului, care are mai multe încăperi şi este impresionantă. Sala Tronului a fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de zilţuri şi candelabra toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă, iar investiţia s-a ridicat de 1,3 milioane de lei bani de la bugetul local.

La Făgăraş se poate vedea acum şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea. 

Pe lângă atracţiile noi, cetatea are o istorie de peste 600 de ani. A fost preferata Doamnei Stanca soţia lui Mihai Viteazu care a ţinut aici celebrele baluri medievale, dar a fost şi o temută închisoare comunistă. Turiştii pot vizita acum 40 de încăperi. „Cetatea Făgăraş este un obiectiv încărcat de istorie şi este minunat că în ultimii ani a fost pusă tot mai mult în valoare. Aici au fost celebrele baluri medieval ale Doamnei Stanca, dar fortăreaţa este cunoscută mai mult pentru rolul negativ pe care l-a jucat în anii comunismului. Aici a fost o închisoare comunistă de temut, dar este bines ă ne asumăm istoria“, spune Vasile Corteanu, istoric.  Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii şi elevi. Cetatea este deschisă zilnic între orele 10.00 şi 19.00. 

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite