Marius Grancea, coregraful persoanelor cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fire sportivă, Marius Grancea este trainer de aerobic, şcolit în SUA. De câtiva ani este voluntar în proiecte dedicate promovării artei în rândul persoanelor cu dizabilităţi.

La vârsta de cinci ani Marius a emigrat împreună cu părinţii săi în Israel, unde a rămas mai bine de 10 ani. Marius s-a integrat foarte repede în comunitate jucând handbal de performanţă în echipa de la Tel Aviv. În tot acest timp, dragostea pentru dans i-a fost insuflată de părinţii săi, dansatori profesionişti. La vârsta de 16 ani, Marius s-a întors la Braşov şi a activat în echipa de handbal Dinamo Braşov.

„Activând la Dinamo, am avut ocazia să-l cunosc pe antrenorul Ion Vlădescu, un om deosebit, care a fost modelul meu în viaţă. După junioratul de la Dinamo, am activat la Nitramonia Făgăraş şi la Sfântu Gheorghe. Am făcut şi câteva antrenamente la Steaua Bucureşti", îşi aminteşte sportivul.

Deşi pasiunea pentru handbal nu s-a stins, Marius s-a îndreptat cu paşi repezi spre dans, pe care-l practica în paralel cu handbalul. „Primul meu mare contract a fost cu Aro Palace, în anul 2000. Tot atunci am început să colaborez cu Mihaela Opria, ca trainer de aerobic, lucru pe care îl fac şi în prezent. Ea este cea care mi-a deschis o portiţă în acest domeniu. Doi ani am studiat aerobicul în SUA, la Miami. În paralel lucram pe vas ca instructor de aerobic şi dansator profesionist", declară Marius.

Marius se simte excelent în sala de aerobic, mai ales că specializările sale sunt de step coregrafic şi antrenament funcţional, care presupune că pentru orice mişcare trebuie să pună la lucru cel puţin două grupe de muşchi. 

Acte de voluntariat

În urmă cu câţiva ani, Marius a primit o invitaţie din partea Direcţiei de Servicii Sociale Braşov să ofere cursuri gratuite de dans persoanelor cu dizabilităţi, în special persoanelelor aflate în scaun cu rotile. „Primul spectacol de acest gen a fost la Sala Sporturilor. Îmi amintesc că am realizat coregrafia pentru un tango şi un vals şi toată lumea a fost încântată de prestaţia dansatorilor. Au fost deosebiţi", mai spune Marius.

Proiectul a continuat cu participarea dansatorilor la evenimentul anual de promovare a artei în rândul persoanelor cu dizabilităţi, Mode H Europe, care s-a desfăşurat anul trecut în Franţa, la Tours. Trupa de dans condusă de Marius, alături de câteva persoane cu dizabilităţi a reuşit să pună numele Braşovului pe harta internaţională a acestui tip de artă. Marius are propria sa trupă de dans, Versus Dance.

Am fost invitaţi şi în acest an la eveniment şi urmează să ne pregătim. Vom forma o nouă echipă, pentru a le oferi şansa tuturor de a se bucura de acest eveniment dedicat lor", a încheiat Marius.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de greu ţi-a fost să te adaptezi în România?

A fost o perioadă grea pentru mine să mă reacomodez cu limba. Pot spune că ştiu să vorbesc mult mai bine ebraica, dar româna este limba mea de suflet, pentru că aici m-am născut.

Ce impact crezi că are dansul asupra persoanelor cu dizabilităţi?

Prin dans, cred că reuşesc să depăşească diferenţele dintre ei. Pentru mine a fost uşor să lucrez cu ei, pentru că i-am văzut ca pe nişte persoane normale, aşa cum sunt, de fapt. Le mulţumesc doamnei Mariana Topoliceanu, Luminiţei şi Nicoletei pentru că am avut ocazia să lucrez în acest proiect.

Ce-i place

„Îmi place să fac oamenii să se simtă bine, îmi place când pot ajuta pe cineva, îmi place să dansez, să fac excursii, să văd lumea şi să învăţ de la alţii. Iubesc cultura japoneză, îmi place istoria şi de mic am fost atras de limbile străine", mărturiseşte Marius.

Ce nu-i place

„Nu-mi place când cineva se preface, când unii se dau mari când nu au cu ce. Urăsc faptul că unii se folosesc de poziţia socială ca să realizeze ceva în viaţă. Nu sunt nebun după iarnă. Cred că din cauza zodiei şi a faptului că sunt născut vara", crede dansatorul.

Profil

Născută. 14 august, 1981, Braşov

Studii. Masterat în Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea Ovidius, Constanţa

Familie. Are o soră şi un frate

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite