Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei, iluminate sâmbătă seara în roșu, alb și verde de Ziua Națională a Ungariei

0
Publicat:

De Ziua Națională a Ungariei, Primăria Brașov a decis să ilumineze clădirea proprie și literele de pe Tâmpa în culorile roșu, alb și verde, ca un omagiu adus contribuției etnicilor maghiari la istoria Brașovului

Literele de pe Tâmpa vor fi colorate în roșu, alb și verde FOTO Primăria Brașov
Literele de pe Tâmpa vor fi colorate în roșu, alb și verde FOTO Primăria Brașov

În seara de sâmbătă, 20 august, literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei Brașov vor fi iluminate în culorile roșu, alb, verde, specifice drapelului național maghiar, pentru a marca Ziua Națională a Ungariei.

Se subliniază astfel importanța comunității maghiare în dezvoltarea orașului nostru, care de-a lungul istoriei a fost nu numai un important centru economic și cultural, ci și un exemplu de bună înțelegere între cele trei etnii care locuiau în spațiul actualului oraș, în afara zidurilor „Cetăţii” (Kronstadt, Brassó): românii din „Şchei” (Obere Vorstadt, Belgerei, Bolgárszeg), maghiarii din „Blumăna” (Blumenau, Bolonya) și sașii din „Orașul Vechi” (Altstadt, Óbrassó).

În urma deciziei Parlamentului de la Budapesta, din 1991, Republica Ungaria are trei sărbători naționale. Ziua Națională este sărbătorită pe 20 august, fiind sărbătorită și de etnicii maghiari din Transilvania și Banat.

În Brașov, maghiarii reprezintă aproximativ 10% din populație

Potrivit datelor recensământului din 2011, în municipiul Brașov locuiesc în jur de 23.000 de maghiari, adică aproximativ jumătate din numărul total al maghiarilor din județul Brașov.

Din motive tehnice, nu este vorba de o redare fidelă a drapelului, ci de o preluare verticală a culorilor, conform normelor oficiale referitoare la drapelul Ungariei.

În acest an, după data de 24 februarie, când Ucraina a fost invadată de Rusia, literele de pe Tâmpa au fost iluminate în fiecare seară - cu excepția zilelor în care au fost marcate diferite sărbători - în culorile galben și albastru, pentru a arăta sprijinul brașovenilor față de populația greu încercată din țara vecină, Ucraina. 

În ultima lună, însă, odată cu criza energetică pe care o traversăm, s-a renunțat la această acțiune, iar literele sunt iluminate acum cu lumină albă. 

Literele de pe Tâmpa amintesc de Hollywood

În apropierea vârfului Tâmpa, situat în centrul orașului Brașov, municipalitatea a decis să monteze șase litere, care formează cuvântul „Brașov”. Aceste litere  - de mari dimensiuni - sunt vizibile de la mare distanță și se văd chiar și din afara Brașovului, de pe DN 13, care face legătura cu Sighișoara, Târgu Mureș și Cluj și de pe DN 1, până la Codlea. 

Literele sunt vizibile numai din jumătatea nordică a orașului, deoarece sunt amplasate sub vârful Tâmpa, pe versantul nordic. Acestea nu se văd din cartierele Noua, Răcădău și din cea mai mare parte a cartierului Astra, cel mai mare cartier al Brașovului. 

Mulți turiști care văd literele de pe muntele-simbol al orașului spun că acestea le amintesc de Hollywood, celebra cetate a filmului american. 

Literele au fost montate fără să afecteze natura din jur

Cuvântul „Brașov” format de cele șase litere nu a deranjat deloc natura din zonă. Literele se află la marginea unei prăpăstii, iar sistemul de iluminare a fost instalat pe o stâncă pe care nu exista vegetație. 

De altfel, dacă nu s-ar fi ales acest loc, ar fi fost necesară defrișarea mai multor arbori, pentru ca literele să fie vizibile de jos, din oraș. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite