Erik Gulacsi ar putea deveni Cetăţean de Onoare al Braşovului, post mortem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul Local UDMR Toro Tamaş a propus ca Erik Gulacsi, tânărul de 13 ani decedat în avalanţa din Retezat să devină Cetăţean de Onoare al Braşovului, post mortem. Erik avea în palmares două recorduri europene de vârstă.

Propunerea lui Toro Tamaş va fi discutată în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna viitoare.  „Am avut doi copii de perspectivă mondială în acest sport. Copiii aceştia au reuşit lucruri incredibile şi, pe lângă toate performanţele lor, au făcut imagine judeţului nostru. Cei din Râşnov i-au acordat tilul de cetăţean de onoare Dor Getei Popescu, noi aveam datoria de a face acelaşi lucru în cazul lui Erik, care era braşovean. Trebuia să fac această propunere. Este trist, dar măcar acum să îi apreciem meritele“, a declarat Toro Tamaş, citat de mytex.ro.

Trupul lui Erik Gulacsi a fost incinerat la Cluj, iar cenuşa sa va fi împrăştiată pe un vârf de munte. Ceremonia va fi una privată doar pentru familie şi apropiaţi.

Erik Gulacsi avea 13 ani şi era un alpinist profesionist. Era coleg cu Dor Geta Popescu la Clubul Montan Altitudine din Râşnov. Practica alpinismul de la vârsta de opt ani. A reuşit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik a reuşit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri altitudine, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru. În ianuarie 2017 a stabilit un nou record european de vârstă cânbd a atins vârful Aconcagua, 6962 metri, la doar 12 ani. Era elev la Şcoala Generală nr 2 din Braşov. La fel ca si Dor Geta Popescu, Erik Gulacsi îşi dorea mult să înceapă şi să termine două circuite extrem de dificile: Seven Summits (escaladarea celor îna înalte vârfuri de pe fiecare continent) şi Seven Volcanoes (escaladarea celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent). Într-un reportaj al cotidianului Adevărul, Erik Gulacsi povestea la finele anului 2016 planurile sale de viitor. 

Părinţii lui Erik Gulacsi nu au făcut până acum niciun comentariu referitor la tragedia din Retezat. Ei au participat miercuri la înmormântarea alpinistei Dor Geta Popescu, decedată şi ea în avalanşă. Erau prieteni cu buni cu tatăl fetei Ovidiu Popescu.

Pe aceeaşi temă:

Moartea alpiniştilor Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi a fost fulgerătoare: căştile de protecţie le-ar fi putut schimba soarta

Medicii legişti au efectuat necropsia celor doi alpinişti decedaţi în urma avalanşei petrecute sâmbătă, în Masivul Retezat. Victimele, cu vârste de 12 şi 13 ani, au avut o moarte rapidă, în urma traumatismelor cranio-cerebrale suferite.

VIDEO Primele imagini de la locul tragediei din Retezat. Salvatorii au adus de pe munte trupurile celor doi copii

Echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au recuperat şi adus la poalele Retezatului cele două victime ale avalanşei mortale din Masivul Retezat. Operaţiunile s-au derulat pe durata a aproape 12 ore.

Martor al tragediei din Retezat: „A trebuit să-i convingem pe părinţi să-şi abandoneze copiii decedaţi pe munte“

Cătălin Berenghi este coordonatorul grupului de 51 persoane care a asistat sâmbătă, 22 aprilie, la avalanşa din munţii Rertezat în care şi-au pierdut viaţa doi copii. Bărbatul povesteşte punctul lui de vedere despre tragedia care a îndoliat alpinismul românesc.

Cine este vinovat pentru drama din Retezat? Expediţia de familie plănuită împotriva simţului primar de conservare

O avalanşă a surprins un grup de şapte turişti care a urcat sâmbătă, 22 aprilie, pe vârful Peleaga din Munţii Retezat. Doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), alpinişti profesionişti, au decedat în accident.

Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, ucisă în urma avalanşei din Retezat, a rămas internat. Ceilalţi au avut răni uşoare

Trei dintre răniţii în urma avalanşei produsă sâmbătă, în Masivul Retezat, au fost aduşi la spitalul din Hunedoara, însă doar Ovidiu Popescu, tatăl fetei, a rămas internat, susţin surse medicale. Alte două femei au fost externate de la Hunedoara, la fel şi pacienţii aduşi la spitalul din Haţeg.

Avalanşa mortală din Retezat: salvatorii montani au preluat trupurile celor doi copii, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

Salvatorii montani au ajuns, duminică după-amiază, în zona în care se află trupurile celor doi copii decedaţi în urma avalanşei din Masivul Retezat.

Filmul avalanşei mortale din Retezat, în care au căzut victime alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

De la primele ore ale dimineţii jandarmii montani şi salvamontiştii au pornit pe munte, spre locul unde se află cele două victime ale avalanşei, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Traseul este unul anevoios, fiind un drum care durează opt ore dus-întors. Autorităţile au reconstituit filmul tragediei din Retezat. 

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite