Copilul-fenomen al șahului românesc: a învins un german senior și a devenit candidat de maestru internațional FOTO

0
Publicat:

Micuțul Vladimir Sofronie, de numai 11 ani, a devenit candidat de maestru internațional chiar în ziua în care a împlinit această vârstă, la un turneu cu Ding Liren, campionul mondial en-titre, și cu Magnus Carlsen, cel mai bun șahist al tuturor timpurilor.

Vladimir Sofronie a devenit candidat de maestru internațional FOTO Fundația Comunitară Brașov
Vladimir Sofronie a devenit candidat de maestru internațional FOTO Fundația Comunitară Brașov

Eforturile brașovenilor de a-l sprijini pe micuțul Vladimir Sofronie să ajungă la una dintre cele mai importante competiții de șah care se desfășoară în acest an, cea de la Baden-Baden, s-au văzut răsplătite. Micul șahist a reușit în Germania o nouă performanță deosebită și a mai făcut un pas spre marele său vis de a deveni campion mondial.

Datorită sprijinului comunității brașovene care a răspuns prompt apelului părinților lui Vladimir, nu doar suma necesară pentru achiziționarea biletelor de avion pentru Vladimir și tatăl său, dar și pentru următoarea competiție, s-au adunat în câteva zile.

În aceste condiții, Vladimir, în vârstă de 11 ani acum, și-a împlinit, chiar de ziua lui de naștere (29 martie), visul de a-și întâlni idolul – pe Magnus Carlsen, considerat cel mai bun jucător de șah al tuturor timpurilor și pe actualul campion mondial, Ding Liren - și de a juca într-o competiție de seniori alături de aceștia care, prin prezența lor în competiție, au atras prezența întregii elite mondiale a șahului.

A făcut față cu brio „maratonului” șahist

În această companie selectă, Vladimir a avut parte de partide de un nivel extraordinar și a făcut față cu brio programului, care a fost un adevărat „maraton” șahist, de două runde pe zi a câte patru ore/rundă (9 runde jucate în 5 zile) dovedind încă o dată că parcursul său extraordinar în șahul profesionist este abia la început.

Cum era de așteptat, cel mai bun a rămas Magnus Carlsen, el câștigând ediția Grenke Chess 2024 a competiției de la Baden-Baden. „Vladimir și-a obținut titlul internațional de candidat de maestru chiar de ziua lui de naștere, 29 martie, devenind, astfel, cel mai tânăr candidat de maestru din România, după ce a învins în prima rundă un senior în vârstă de 36 de ani și ELO 2224, din Germania, la competiția internațională de la Baden-Baden, unde a participat cu sprijinul comunității brașovene.

Vladimir înainte de începerea rundei 2
Vladimir înainte de începerea rundei 2

Competiția a adunat la start 2.770 de participanți din 54 de țări și Vladimir a avut partide de un nivel extraordinar, dar a făcut față cu brio programului care a fost un adevărat maraton șahist pentru cei 11 ani ai lui”, a spus mama și antrenoarea lui Vladimir Sofronie, Claudia Sofronie. În semn de mulțumire pentru cei care l-au sprijinit, Vadimir a lansat o invitație specială.

Îi invit pe toți cei care m-au ajutat să ajung la competiția Baden-Baden unde am luat titlul de candidat de maestru să joace o partidă cu mine la clubul meu de șah”, a spus tânărul campion.

Vladimir mai spune că abia așteaptă să le arate autograful primit de la Magnus și să le povestească despre momentele emoționante din concurs.

Cladimir gata de start, la concursul din Germania
Cladimir gata de start, la concursul din Germania

Nu în ultimul rând, tatăl lui Vladimir, care este ofițer de poliție, dorește să le mulțumească tuturor colegilor de la Serviciul Cabinet al Inspectoratului Județean de Poliție Brașov care au fost alături de colegul lor și au contribuit la reusita lui Vladimir.

Din păcate, Federația Română de Șah este una prea săracă pentru a putea acoperi și cheltuielile copiilor care au ambiții mari încă de la o vârstă fragedă și își doresc să participe la întreceri de mare prestigiu și trebuie să se mulțumească cu întrecerile pe care le organizează în țară.

Cei care doresc să îl sprijine pe Vladimir în continuare pentru deplasarea la următoarele competiții internaționale, îi pot contacta telefonic sau prin email pe părinții lui Vladimir:

0745322342 Claudia Sofronie

0745629892 Iulian Sofronie

logic64sah@yahoo.com

ONG Asociația Club Sportiv Logic 64 Brașov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite