Braşov: Eugen Pepelea a intrat în Jandarmeria Montană, din pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Pepelea este şeful echipei de jandarmi montani din Predeal, Foto: Bogdan Crăciun
Eugen Pepelea este şeful echipei de jandarmi montani din Predeal, Foto: Bogdan Crăciun

Eugen Pepelea este şeful echipei de jandarmi montani din Predeal şi a participat la sute de acţiuni de salvare.

Plutonierul Eugen Pepelea a ales meseria de jandarm în urmă cu 15 ani. Bărbatul avea atunci 22 de ani şi mărturiseşte că se afla în căutarea stabilităţii. „Suntem militari, iar această meserie îţi oferă multe certitudini. Deşi nu am avut pe nimeni în familie care să fi ales cariera militară, am fost atras tot timpul de disciplină şi de o viaţă ordonată", îşi aminteşte jandarmul.

Jandarmeria, ca şcoală de viaţă

Eugen Pepelea a ales să intre în Jandarmerie, chiar dacă părinţii săi s-au temut că va avea de trecut prin situaţii periculoase. „Părinţilor mei li s-a părut o meserie periculoasă, dar nu au încercat să îmi schimbe decizia. Întotdeauna m-au lăsat să aleg ce mi-am dorit şi m-au sprijinit, chiar dacă au avut şi îndoieli", explică Eugen Pepelea.

Bărbatul îşi aminteşte că în momentul în care a devenit jandarm, în sistem se aflau încă vechii comandanţi. Aceştia păstrau stricteţea fostului regim şi impuneau reguli care nu mai erau ancorate în realitate. Plutonierul s-a adaptat însă cu uşurinţă tuturor cerinţelor.

„Din '95 până acum, Jandarmeria a trecut prin multe schimbări. Au fost schimbate echipamentele, suportul logistic şi modul de pregătire. Toţi cei din sistem au fost nevoiţi să ţină pasul cu modificările, iar acest lucru nu se poate face decât prin muncă", rememorează plutonierul.

Muntele, între pasiune şi provocare

În 2005, a fost înfiinţată Jandarmeria Montană, iar Eugen Pepelea a avut astfel posibilitatea să îmbine munca sa cu pasiunea pentru munte. A ajuns în scurt timp şeful secţiei din Predeal şi a participat la sute de acţiuni de salvare.

„Când se primeşte apelul, facem planul de intervenţie împreună cu salvamontiştii. Se lucrează în echipe mixte, iar uneori străbatem zeci de kilometri în căutarea turiştilor rătăciţi sau accidentaţi. Cel mai greu este atunci când nu se cunoaşte locaţia nici măcar cu aproximaţie şi trebuie să eliminăm, rând pe rând, posibilităţile", povesteşte Eugen Pepelea.

Jandarmul spune că acţiunile de salvare reuşite sunt cele care îi aduc cele mai mari satisfacţii. Jandarmii de la Predeal primesc adesea scrisori şi telefoane de mulţumire.

 „S-a întâmplat de foarte multe ori să găsim pe munte şi copii rătăciţi sau accidentaţi, iar atunci stresul este dublu. Pe mulţi îi apucă noaptea pe trasee şi nu mai pot coborî. Vremea şi întunericul ne pun mari piedici, dar indiferent de situaţie, trebuie să ajungem la cei care au nevoie de noi", a explicat jandarmul.

În afară de sutele de intervenţii reuşite, jandarmii au parte câteodată şi de misiuni ingrate. „Nu toate acţiunile noastre au finaluri fericite. Din păcate, suntem solicitaţi şi la recuperări de cadavre. Au fost mai multe cazuri care m-au impresionat profund. De fiecare dată a fost vorba despre tineri care şi-au găsit sfârşitul pe munte", îşi aminteşte Eugen Pepelea.

 Profil

Născut: 11 mai 1973, Buşteni.

Studii: Facultatea de Administraţie publică „Hyperion", Bucureşti.

Familie. Căsătorit, un copil.

Ce-i place

„Îmi place sportul, în general, şi fotbalul, în special. Îmi place să schiez şi să fac drumeţii. Iubesc tot ce e legat de munte şi sunt îndrăgostit de meseria mea. Nu aş putea să fac altceva şi dacă aş face, nu aş fi împlinit. Este o meserie care implică riscuri, însă îţi aduce şi nenumărate satisfacţii".

Ce nu-i place

„Nu îmi plac lucrurile nesigure sau neclare. Eu sunt un om punctual şi disciplinat şi în viaţa de civil. Tot ce este opusul acestor caracteristici îmi crează o stare de disconfort şi mă face să nu mă simt în largul meu. Dacă am stabilit un lucru, mă ţin de el, iar cei care nu fac aşa scad în ochii mei".

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi ales Jandarmeria Montană?

Când s-a înfiinţat structura, am ştiut că e locul potrivit prntru mine. Iubesc muntele, aşa că nu am ezitat nicio clipă să devin jandarm montan. Activez din 2005, de când s-a înfiinţat Jandarmeria Montană. Am fost mai întâi şef de post, iar apoi şef de secţie. În tot acest timp, perfecţionarea a fost continuă. Nu poţi să fii jandarm montan, dacă nu ai sau nu capeţi anumite calităţi care să te ajute să te descurci pe munte. Avem o zonă foarte mare de acoperit şi trebuie să faci lucrurile ca la carte, pentru că, în acţiunile de salvare, intervenim contracronometru.

Cât de mult timp petreceţi în familie?

Tot timpul liber, chiar dacă nu e foarte mult, îl petrec cu familia. Am o fetiţă de patru ani, care acum învaţă foarte multe lucruri noi şi care are nevoie de ambii părinţi în preajma ei. Ne plimbăm şi ne jucăm împreună. Când vine iarna, ne mutăm pe pârtie, fie că e vorba despre săniuşul din spatele blocului sau despre pârtiile mari din Predeal, Azuga sau Buşteni.

Braşov

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite