Braşov: Consignaţia, salvarea celor fără bani
0În vreme de criză consignaţiile au mai puţine lucruri la vânzare, dar mai mulţi cumpărători. Divane, lăzi de zestre, aparate foto vechi chiar şi de două secole, alături de bancnote vechi, la care râvneşte orice colecţionar sunt doar câteva dintre obiectele pe care le găsiţi în consignaţii. Vezi în GALERIA FOTO, ce obiecte se mai pot găsi la consignaţie.
Atracţia din ce în ce mai mică faţă de antichităţi îi determină pe administratorii consignaţiilor să accepte la vânzare absolut orice. Pe Şoseaua Cristianului, o consignaţie deschisă într-o fostă hală industrială adăposteşte de la bibelouri şi goblenuri, la roţi de lemn, costume naţionale, maşini de scris sau şei pentru cai. Sunt peste 2000 de obiecte. „Antichităţi” casnice, aduse de bătrânii care doresc să-şi completeze pensia prea mică sau adevărate valori scoase la vânzare de cei care, pe timp de criză, nu se mai ajung nicicum cu banii. Nu-ţi trebuie decât multă răbdare să găseşti ceva pe gustul tău.
Obiecte de valoare
Există şi antichităţi la care privirea se poate odihni minute în şir. Unele dintre cele mai interesante exponate sunt aparatele foto vechi, viorile sau divanele. Piesa de rezistenţă este o ladă de zestre din 1701, al cărei preţ ajunge la 8.000 de euro. „Este o piesă foarte rară şi de o valoare foarte mare. Lemnul este frumos pictat şi bine întreţinut”, ne povesteşte Ionuţ Naicu, asistent Consignaţie. Alături de lada de zestre se găsesc şi obiecte din bronz de la 1750 sau un cuier săsesc de la 1877, care e scos la vânzare cu numai 140 de lei. Pe unul din rafturi stau cuminţi câteva radiouri vechi, pe lămpi, la care se ascultau înainte de revoluţie discursurile lui Ceauşescu. Puţin mai încolo sunt şi câteva maşini de scris care ne aduc aminte că nu au existat dintotdeauna computerele.
Soluţie salvatoare pentru firmele falimentare
Alături de obiectele de mare valoare, în consignaţia de pe Şoseaua Cristianului se găsesc şi foarte multe obiecte noi, în special materiale de construcţii. „La noi îşi aduc aceste lucruri firmele falimentare. Vor să îşi recupereze măcar o parte din banii pe care i-au băgat în magazine. Se caută destul de mult pentru că sunt la preţuri mai mici decât în magazinele de profil”, mai spune Ionuţ Naicu.
Carduri de fidelitate
Pentru a-şi menţine clienţii, Consignaţia oferă chiar şi carduri de fidelitate. Pentru cei care îi trec pragul frecvent şi nu pleacă niciodată cu mâna goală, magazinul oferă o reducere de 10%. „Încercăm să îi fidelizăm mai ales că oricum nu merge extraordinar în perioada asta. Lumea nu îşi mai schimbă prea multe obiecte din casa şi astfel noi avem mai puţină marfă de oferit. Avem probleme şi cu faptul că cei care ne aduc obiecte fixează nişte preţuri mult prea mari pentru valoarea lor şi atunci stau mult timp aici, nevândute”, adaugă Ionuţ Naicu.
Mobila se ia de acasă
Reprezentanţii consignaţiei preiau mobila şi obiectele grele direct de acasă de la clienţi. Transportul este gratuit dacă aceştia nu fixează un preţ prea mare pentru ele şi se pot vinde repede. Preţul este întotdeauna stabilit de client, iar comisionul magazinului este între 1 şi 50%. Dacă timp de 3 luni obiectele nu se vând, preţul lor scade cu 25%.