Anchetă la un spital din Braşov, după ce o bătrână externată în papuci şi pijama a fost găsită moartă de frig

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a declanşat o anchetă, după ce o pacientă de 83 de ani a fost externată în papuci şi pajama de către medicii spitalului "Tractorul", unde era internată. După mai bine de o zi de căutări, bătrâna a fost găsită moartă de frig, pe un câmp de la marginea oraşului.

Bătrâna Ioana Caloian era din Brăila şi venise în Braşov, la nepoata ei. Vineri noaptea, a ajuns la Urgenţe, cu probleme de respiraţie. A fost transferată cu ambulanţa la o secţie a spitalului, aflată într-o altă locaţie din oraş. Între timp, însoţitorii au fost trimişi după haine pentru pacientă şi anunţaţi că o vor putea găsi în celălalt pavilion al spitalului. 

Imediat după dispariţie, rudele au cerut ajutorul tuturor cunoscuţilor, pentru găsirea bătrânei, mai ales că ştiau că femeia suferea de tulburări de memorie. Au lansat un apel pe o reţea de socializare, care a avut peste 8000 de distribuiri, în oraş au lipit afişe cu poza femeii, iar zeci de oameni au pornit efectiv pe străzi, în căutarea ei. 

Femeia a fost găsită, duminică seara, în jurul orei 17.30, de agentul de pază al unei firme care asigură instalaţii ale companiei de apă şi canalizare din Braşov. Zăcea fără suflare pe un câmp din nordul Braşovului, la aproximativ trei kilometri de spital. "Am strigat la ea să văd dacă trăieşte sau nu trăieşte. Am văzut că nu a răspuns persoana respectivă. Cum am găsit-o acolo am apelat repede la poliţie şi ambulanţă", a spus Alexandru Suciu, agent de pază.

Poliţiştii care au ajuns la solicitarea agentului de pază spun că pe trupul femeii nu au fost găsite urme de violenţă şi cel mai probabil a murit din cauza frigului, pentru că la plecarea din spital purta doar o pijama şi papuci. Corpul bătrânei avea o branulă pe braţ şi urme de sânge pe haine, cel mai probabil din cauza perfuziei. Ulterior, necropsia a confirmat bănuiala poliţiştilor, stabilind că decesul Ioanei Caloian a fost provocat de hipotermie.

"Cercetările sunt continuate de către colegii din cadrul biroului de investigaţii criminale, sub coordonarea unui procuror, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă. Verificăm cu preponderenţă împrejurările în care persoana respectivă a părăsit spitalul", a declarat cms. şef Liviu Naghi, purtător de cuvânt IPJ Braşov.

Oamenii legii au declanşat o anchetă penală şi refac ultimele ore din viaţa bătrânei. Anchetatorii au aflat că femeia a cerut să plece, sâmbătă dimineaţa, iar medicul de gardă i-a luat semnătura pe fişa de externare. Gardianul spitalului a încercat să o oprească, pentru că femeia părea că nu are discernământ, însă o asistentă a unităţii a dus-o la o staţie de taxi, din apropiere, fără să urmărească ce se întâmplă mai departe cu pacienta.

Bătrâna ar fi fost refuzată de taximetrist apoi a pornit pe străzi îmbrăcată doar în pijama, papuci textili de unică folosinţă şi cu un şal pe cap, asta chiar dacă temperatura exterioară era de -3 grade Celsius. Mai mulţi martori le-au spus poliţiştilor că bătrâna a plecat din spital cu actele medicale prinse cu un elastic de braţ.

Cercetările au mai scos la iveală faptul că medicul care a aprobat externarea femeii profesa în spital fără să aibă contract cu unitatea medicală. Acesta îi ţinea locul medicului care ar fi trebuit să fie de gardă.

Medicul care a a lăsat-o pe femeie să plece, Veronica Grigore, a fost rezidenta medicului Eva Ionel, care ar fi trebuit să fie de gardă la Spitalul din Tractorul, vineri noapte. Ca o favoarea personală, aceasta din urmă ar fi rugat-o pe dr. Veronica Grigore să-i ţină locul, au precizat reprezentanţii Spitalului Judeţean Braşov. Pentru că dr. Veronica Grigore nu avea contract cu spitalul din Braşov, conducerea unităţii medicale a sesizat poliţia, medicul Eva Ionel, cea care ar fi trebuit să fie de gardă, fiind convocată în comisia de disciplină.

Şi autorităţile medicale braşovene s-au mobilizat, pentru a descoperi cauzele şi vinovaţii în acest caz. Conducerea unităţii medicale recunoaşte că echipa de gardă ar fi trebuit să o oprească în spital până la sosirea familiei. "Trebuia să dea de gândit medicului de gardă care ar fi trebuit să o oprească până la venirea aparţinătorilor. Noi vom face o comisie de anchetă care va investiga acest caz şi vom strabili şi partea noastra de vinovăţie în acest caz. Deci, din punct de vedere omenesc, trebuia reţinută în spital", a declarat dr. Daniela Neculoiu, director medical Spitalul Judeţean Braşov.

Rudele sunt decise acum să ceară socoteală reprezentanţilor spitalului. "Bunica mea a ieşit din spitalul acela la 7.00 dimineaţa şi a mers în tălpile goale, pe o stradă plină cu oameni şi magazine şi piaţă", a declarat Crina Coliban, nepoata victimei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite