Analizele de apă din mai multe localități brașovene, neconforme. Autoritățile nu spun care sunt localitățile

0
0

În 20 de localități din județul Brașov apa de la robinet este periculos să fie băută. Prefectul județului confirmă situația, însă nu dezvăluie care sunt localitățile cu probleme.

În 20 de localități din județul Brașov apa nu este potabilă FOTO Ioan Buciumar
În 20 de localități din județul Brașov apa nu este potabilă FOTO Ioan Buciumar

Locuitorii mai multor localități din județul Brașov beau apă care le-ar produce mari probleme de sănătate și nici măcar nu sunt informați despre acest lucru.

Vicepreședintele USR Brașov, Horia Motrescu, a declarat că o comisie formată din specialiști a analizat peste 500 de buletine de analiză a calității apei emise de DSP pentru 15 localități din județ și au fost constatate nereguli în peste 95 la sută din cazuri.

Din cauza lipsei instalațiilor de tratare sunt buletine care relevă bacterii, enterococi sau Escherichia coli, ce pun în pericol sănătatea cetățenilor.

Prefectul județului, Cătălin Văsii, i-a convocat pe reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și ai Consiliului Județean Brașov la o ședință la care presa nu a avut acces. În urma acestei discuții, Instituția Prefectului a avut o concluzie care i-a alarmat pe mulți locuitori ai județului.

Prefectul atrage atenția, însă nu spune cui

Am organizat întâlnirea pentru a atrage încă o dată atenția că există probleme privind calitatea apei în unele localități din județ. Cunosc situația exactă din fiecare unitate administrativ-teritorială, însă nu am dorit și nu doresc să fac nominalizări, pentru că nu acesta a fost scopul întâlnirii. Noi, autoritățile, suntem în aceeași tabără și slujim interesele comunităților din județ. Calitatea apei potabile este o problemă de sănătate publică și ne privește pe toți”, a transmis prefectul Cătălin Văsii.

Prin urmare, prefectul confirmă că există localități în județ unde apa nu poate fi băută, dar nu spune unde. Ca județ de munte, Brașovul avea o apă de o bună calitate, care era rece chiar și vara, astfel că mulți locuitori consumau apa din rețeaua publică.

Potrivit celui mai recent raport făcut public, pentru anul 2021, existau 20 de locități în județ în care apa de la robinet nu putea fi consumată. Acestea sunt Augustin, Măieruș, Comăna, Lupșa, Cuciulata, Criț, Meșendorf, Fundata, Mercheașa, Jimbor, Ormeniș, Poiana Mărului, Bunești, Viscri, Vama Buzăului, Crizbav, Moieciu, Dumbrăvița, Vulcan și Colonia 1 Mai.

Destinații turistice între localitățile cu apă cu probleme

Îngrijorător este faptul că între localitățile menționate sunt și unele destinații turistice, precum Fundata, Viscri, Vama Buzăului sau Moieciu, iar unele dintre acestea sunt vizitate și de oaspeți din străinătate care ar putea ajunge să bea apă de la robinet.

Compania Apa, principalul furnizor din județ, s-a sesizat și a făcut cunoscut site-ul în care se regăsesc rezultatele analizelor efectuate pentru sursele de apă dn județ. Acestea sunt toate conforme, apa este potabilă în toate localitățile, însă între zonele în care s-au efectuat analize nu se regăsește niciuna dintre localitățile menționate mai sus.

În localitățile menționate, Compania Apa nu furnizează apă potabilă. Pentru siguranța fiecărui client, apa este controlată zilnic în Laboratorul de Apă Potabilă, conform unui plan avizat de către Direcția de Sănătate Publică a județului Brașov. Anual, efectuăm peste 30.000 de analize fizico – chimice și microbiologice, pentru fiecare zonă de distribuție”, a explicat Alina Bălătescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Apa Brașov.

Astfel, în localitățile cu probleme este nevoie de investiții pentru ca apa să devină potabilă. Până atunci, cetățenii plătesc pentru apă bună doar de spălat.

Braşov


Ultimele știri
Cele mai citite