Virozele au afectat, în doar şapte zile, 500 de brăileni. Cei mai mulţi pacienţi refuză imunizarea cu vaccin antigripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai afectati de viroze sunt copii. Foto: Adevarul
Cei mai afectati de viroze sunt copii. Foto: Adevarul

Toamna rece din acest an a adus primele cazuri de viroze şi pneumonii, cei mai afectaţi fiind copiii. Brăilenii au fost nevoiţi să se prezinte la medic la consult. Cei care trebuie să se vaccineze antigripal nu mai au încredere în vaccin şi nu mai vor să se imunizeze.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila au început monitorizarea infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), a gripelor şi a pneumoniilor, solicitând ministerului de resort dozele de vaccin antigripal necesare reducerii îmbolnăvirilor. 

Această monitorizare se face în fiecare sezon rece pentru întărirea sistemului sanitar. Astfel, în prima săptămână de monitorizare, 7-13 octombrie, au fost depistate 368 de IACRS-uri, dintre care 11 au avut nevoie de internare, şi 156 de pneumonii, dintre care 57 au necesitat spitalizare. 

Potrivit informaţiilor furnizate de DSP, în perioada menţionată nu s-a înregistrat nicio suspiciune de gripă.
„A fost înregistrat numărul persoanelor care necesită vaccinarea antigripală, situaţia fiind completată de medicii de familie şi transmisă deja Ministerului Sănătăţii, care urmează să aloce judeţului nostru vaccinurile antigripale ce se vor efectua gratuit persoanelor din grupele de risc“, a afirmat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila. 

Potrivit medicului Gavrilescu, în grupele de risc au fost incluse, în urma înregistrării, peste 76.000 de persoane, mai puţine faţă de anul trecut, când au fost 90.000. Dintre acestea, circa 12.000 sunt bolnavi cronici, aproape 800 de gravide, peste 2.400 personal medico-sanitar şi auxiliar, 1.500 rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială şi mai mult de 59.000 de persoane cu vârsta peste 65 de ani.

„Nu toate aceste persoane vor face vaccinarea, în ultimii ani constatându-se o scădere a încrederii populaţiei în acest vaccin. Am avut situaţii în care oamenii nu au dorit imunizarea, sau familia a refuzat, cum s-a întâmplat în cazul persoanelor instituţionalizate. Se pare că şi în acest an vaccinarea va fi efectuată cu vaccin de import, deoarece Institutul Cantacuzino nu mai produce. Data debutului campaniei şi numărul de doze repartizate le vom cunoaşte în perioada următoare“, ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite