VIDEO Mesaj religios pe hip-hop creştin. Cătălin Cojoc, din trupa Pocăiţii, la Adevărul Live: „Viziunea mea, ca artist, este că nu poţi să-l pui pe Dumnezeu într-un tipar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Cojoc, membru al trupei de rap creştin Pocăiţii, în studioul Adevărul Live
Cătălin Cojoc, membru al trupei de rap creştin Pocăiţii, în studioul Adevărul Live

În cazul în care o melodie nu este compusă doar din două versuri şi câteva onomatopee, muzica românească de astăzi transmite, în puţine cazuri, un mesaj, fie el social sau spiritual. Totuşi, în peisajul muzical încep să apară interpreţi ce-şi promovează mesajul pe ritmuri moderne, iar unii dintre aceştia sunt membrii trupei de hip hop creştin Pocăiţii.

Cătălin Cojoc, liderul fromaţiei Pocăiţii, a fost prezent la Adevărul Live, unde a vorbit despre stilul abordat, despre activitatea şi concertele trupei, dar şi despre mesajul creştin din muzica formaţiei. 

Vă prezentăm cele mai importante declaraţii

Ne-am născut într-o cultură care ne-a obişnuit să-l ascultăm pe Dumnezeu pe versuri de cor. Viziunea mea ca artist este că nu poţi să-l poţi să-l pui pe Dumnezeu într-un tipar. Dacă am o atitudine de respect faţă de Dumnezeu cred că El vede asta, indiferent de forma pe care o ia.

Când am început noi, nu mai era o altă trupă care să abordeze acest gen. Am avut de furcă la început, am avut împotriviri, chiar şi din partea oamenilor din biserică, li se părea că e o blasfemie. Eu cred într-un plan al lui Dumnezeu, că El a vrut să facem trupa asta. Am fost foarte bine primiţi în puşcării, unde tinerii ne-au văzut ca pe o rază de lumină. Dumnezeu trebuie promovat în toate colţurile, iar hip-hop-ul poate să facă asta.

Un dependent de heroină convertit de religie

Ca şi trupă nu aparţinem de o biserică. Eu am fost dependent de heroină injectabilă, iar Dumnezeu m-a scos din sevraj. Pe 14 octombrie 2001 am intrat într-o biserică din oraşul Fundulea, m-am aşezat pe ultima bancă, cu ţigările în buzunar, şi am început să fac mişto de cei de acolo. Dar când pastorul a început să vorbească de Domnul nostru Iisus Hristos am început să plâng, timp de 40 de minute. Înainte, furam ca să am bani de droguri, dar în ziua aceea m-a atins Dumnezeu. Am descoperit un Dumnezeu personal care e gata să-mi şteargă păcate. Părinţii mei nu se aşteptau ca vreodată să fiu reabilitat. Din momentul acela, viaţa mea s-a transformat.

Unul dintre prietenii mei a făcut stop cardiac, sub duş, cu seringa în mână. Mă uit la traiectoria vieţii lor, dar Dumnezeu mi-a dat o şansă. Poate este greu să credeţi, dar vreau să-i dau lui Dumnezeu toată slava. Nu am mai putut să fur, să beau, să mă droghez din acel moment. Nu veţi intra în Împărăţia lui Dumnezeu dacă nu vă veţi naşte a doua oară, spune Scriptura. Ascultam La Familia şi B.U.G. Mafia în acea perioadă.

Primul album l-am făcut fără niciun ban. Am vorbit cu un tip din muzica underground, am scos primul album cu influenţe gangsta rap. Acum muzica e mai pretenţioasă în materie de hip-hop

Mesaj religios pe muzică modernă. Despre rap şi manele creştine, la Adevărul Live

Predici amplificate prin microfon

În muzică băgăm bani, rareori am scos investiţia. Am avut un magazin online din care puteam să scot uşor bani, dar am renunţat la el şi mă axez pe alte lucruri. Acum conduc o organizaţie umanitară, alături de oameni care au avut probleme cu drogurile. Suntem un grup de evanghelizare şi învăţăm oamenii să urmeze un Dumnezeu personal. Mergem pe credinţă, noi ne facem treaba cu toată inima. Resursele nu sunt importante pentru noi.

Dacă avem un microfon în mână nu înseamnă că nu suntem smeriţi. Lumea se schimbă, atunci nu cred că modalitatea de a-L prezenta pe Dumnezeu cu microfoane este greşită. Eu m-aş duce într-un club să cânt despre Dumnezeu şi să aduc o rază de lumină în nebunia aia de acolo.

Noi dorim să transmitem un mesaj şi după concert. Nu spun că sunt oameni care rămân împietriţi, care se arată deranjaţi. Sunt obişnuit cu înjurăturile, dacă pe Hristos l-au batjocorit este normal ca şi eu să am aceeaşi soartă. Eu nu am puterea să schimb un om, însă planul lui Dumnezeu este mult mai mare. Eu cred că El ne foloseşte ca o etapă în viaţa unui om

Alţi artişti de hip-hop care s-au apropiat de Dumnezeu

Ovidiu Liteanu, un artist cunoscut de muzică populară, a început să cânte despre Dumnezeu după ce L-a cunoscut. Sunt fel şi fel de gărduleţe între noi, dar mesajul este acelaşi, Dumnezeu este printre noi. Nimeni nu-ţi impune să asculţi ceva, dar trebuie să asculţi Evanghelia pentru a înţelege. O siguranţă pentru viaţa mea este că nu sunt doar cuvinte, au puterea de a schimba. Un adevăr te poate schimba până în măduva oaselor. În spatele Evangheliei este Duhul Sfânt care se implică în vestirea Evangheliei. Dumnezeu străpunge bâlbâiala mea şi te atinge.

Nu îmi plac manelele, dar Dumnezeu lucrează şi prin această categorie de public. Acesta este caracterul lor şi aşa înţeleg ei muzica. Respect acest gen de muzică. De multe ori când am fost în Ferantari am cântat manele la chitară. Le făcea plăcere celor de acolo.

Am iubit muzica şi cultura rap. Acum nu mai e aşa, am 32 de ani, am doi copii, dar încă îmi mai place. De multe ori m-am identificat cu stilul ăsta, poţi să te arăţi aşa cum eşti. Mi-a plăcut că poţi să fi degajat. Mulţi artişti au ales să se apropie de Dumnezeu. Cedry2k şi Dragonu au făcut asta. Nu ştiu de ce acum, cu atât mai mult, trebuie să renunţe le muzică, tocmai când l-a găsit pe Dumnezeu.

„În România dacă faci parte dintr-un cult este considerat sectant“

Cu vreo două-trei săptămâni în urmă am fost într-o închisoare din Ploieşti. Ne-au luat peste picior, dar când am început să cântăm cu toţii erau atenţi, cu lacrimi în ochi. Unul dintre puşcăriaşi mi-a oferit o brăţară. Mesajul evanghelic le-a sensibilizat inima.

Credinţa mea este pusă pe Biblie. Eu am citit Biblia, am înţeles-o. Bisericile baptiste, de exemplu, oferă astfel de învăţături. Frecventez o biserică baptistă, Sfânta Treime, o biserică misionară. Ar trebui să cercetăm lucrurile, în România dacă faci parte dintr-un cult este considerat sectant, lucrezi cu Satana. Deşi suntem o ţară creştină, suntem şi curvari, copiii se omoară înainte de naştere, nu văd credinţa pe care o păzim

Eu cânt alături de fratele meu în trupă. E foarte dificil şi greu să faci versuri din mintea ta. E o provocare prea mare, dacă spun o minciună dau socoteală în faţa lui Dumnezeu. Pun versurile pe seama unei revelaţii. Îmi încep fiecare dimineaţă cu Dumnezeu. Ies versuri curate, biblice, care te ridică. Mulţi oameni sunt împotriva a ceea ce cântăm noi. Foarte mulţi comunităţi de atei, de satanişti ne înjurau pe YouTube. Când faci un lucru bun trebuie să ai parte de împotrivire. Noi am transmis adevărul hristic, iar împotrivirea este dovada că avut succes.

O să continuăm să ducem Evanghelia prin proiectul ăsta, deşi am avut un moment de răscruce. Vom avea concerte în cartierele bucureştene, săptămânal. Pe pagina de Facebook se pot găsi mai multe informaţii.


Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite