Toate vilele baronilor din România. Gheorghe Bunea Stancu, „baronul“ Brăilei, are casă făcută din banii de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila lui Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila FOTO Florentin Coman
Vila lui Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila FOTO Florentin Coman

Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, cel perceput a fi „baronul” Brăilei, şi-a trecut în declaraţia de avere trei case şi un apartament, precum şi nu mai puţin de şapte terenuri intravilane.

Vila în care locuieşte de facto Stancu şi familia acestuia este situată pe Str. Rahovei, în apropierea centrului administrativ al municipiului.

Construită pe trei nivele – parter, etajul I şi mansardă - casa este plăcută privirii, deşi nu are un stil arhitectonic foarte bine definit. Ea este cunoscută brăilenilor mai degrabă prin faptul că se numără printre primele clădiri mai impozante construite în municipiu la sfârşitul anilor '90, când nu oricine îşi permitea o casă cu etaj.

De altfel, faptul că a fost ridicată în perioada 1998 – 2000 reprezintă un bun argument pentru Stancu, care invocă faptul că provine din mediul de afaceri şi că era deja un om cu avere considerabilă atunci când a intrat în politică. „Eu mi-am început activitatea politică în 2004, atunci când am preluat preşedinţia Consiliului Judeţean Brăila. Până atunci am activat în mediul de afaceri. Deci casa am făcut-o cu mult timp înainte de a intra în politică. Punct”, ne-a declarat Gheorghe Bunea Stancu, atunci când l-am întrebat cum a reuşit să îşi construiască vila.

În declaraţia de avere completată în aprilie 2014, baronul Brăilei şi-a trecut trei case şi un apartament. Acesta a precizat că apartamentul a fost achiziţionat în 1981, două case le-a dobândit în 1999, iar una o are din 2001. Stancu mai deţine şapte terenuri intravilane, cu suprafeţe cuprinse între 39 şi 9.600 metri pătraţi. Şase dintre acestea au fost dobândite între 1994 şi 2001, iar unul în 2010.

Stancu mai deţine depozite bancare în valoare de circa 1,6 milioane de lei, bijuterii diverse în valoare de 13.000 euro. Din salariul de preşedinte câştigă 55.356 lei pe an, însă grosul averii îi vine de la miile de acţiuni pe care le deţine la Societăţile de Investiţii Financiare din România, precum şi de la pachetul majoritar de acţiuni – 62,5% - pe care îl are la firma „Bursagrirom” Brăila.

De altfel, acţiunile de la „Bursagrirom” i-au adus lui Stancu renumele de baron abonat la bani publici. Asta deoarece, de când este preşedinte al CJ Brăila, licitaţiile publice organizate în municipiu şi judeţ au fost câştigate, în marea majoritate, de societatea de construcţii „Concivia”. Legătura între Stancu şi „Concivia” este făcută de faptul că acţionarul majoritar al acestei firme este nimeni alta decât SC „Bursagrirom” SA..

În ciuda dezvăluirilor făcute de presă de-a lungul timpului, firma „Concivia” a rămas abonată în continuare la banii publici. Cea mai recentă „lovitură” în materie de contracte pe bani publici a fost reuşită în luna ianuarie a acestui an, când firma controlată indirect de Stancu a adjudecat lucrările de consolidare şi modernizare a clădirii monumentale a teatrului „Maria Filotti” din Brăila. „Concivia” a câştigat procedura de licitaţie organizată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) oferind preţul cel mai mic şi clasându-se astfel în faţa altor cinci contracandidaţi.

Valoarea finală de atribuire a acestui contract este de 15.663.310,78 lei (fără TVA). Investiţia va fi acoperită în proporţie de 80,35% din fonduri europene, contribuţia bugetului de stat cifrându-se la 17,65%, iar cea a bugetului local fiind de doar 2%.

Personalitate colerică, Gheorghe Bunea Stancu a intrat în vizorul presei centrale în luna februarie a acestui an, când a ameninţat o jurnalistă a unui post de televiziune cu bătaia, după ce aceasta a pus în discuţie faptul că preşedintele CJ Brăila se afla în concediu la schi, în vreme ce judeţul pe care îl reprezintă se confrunta cu codul roşu de ninsori abundente.

Vă mai recomandăm

„Baronul” din fruntea CJ Brăila

Gheorghe Bunea Stancu a înjurat o ziaristă în prezenţa ministrului Mircea Duşa: „Îi dau două picioare în gură. P... mamii lor!“

CJ Brăila investeşte în maşini 4 x 4 de producţie românească

FOTO CJ Brăila a investit peste 2 milioane de lei în reabilitarea unei clădiri de patrimoniu, iar acum nu găseşte răspuns la întrebarea „Ce facem cu ea?”

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite