Cum s-au furat 11 kilometri din conducta de termoficare a Brăilei sub privirile nepăsătoare ale autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO adevarul.ro
FOTO adevarul.ro

Hoţii de fier vechi au reuşit performanţa de a sustrage nu mai puţin de 11,5 kilometri din fosta conductă de termoficare a Brăilei. În cei doi ani de când fostul CET a încetat să funcţioneze, mare parte din reţeaua care aducea agentul termic în casele brăilenilor a îngroşat buzunarele hoţilor în loc să alimenteze bugetul municipalităţii.

În vara lui 2015, Primăria Brăila a încheiat un contract cu firma sibiană „Laromet” SA pentru valorificarea conductelor metalice. „Laromet” a primit permisiunea să taie ţevile şi să le vândă ca fier vechi, luându-şi angajamentul de a demola suporţii de beton, de a îndepărta reziduurile de vată minerală şi de a plăti municipalităţii 0,4 lei pentru fiecare kilogram de material reciclabil recuperat.

Totuşi, cei de la „Laromet” nu au putut tăia conductele pentru că nu au primit la timp autorizaţia de demolare de la Consiliul Judeţean Brăila. În fapt, pentru că au început operaţiunile înainte de a le fi eliberată respectiva autorizaţie, au fost sancţionaţi de Poliţia Locală şi de Garda de Mediu, cu amenzi de 50.000 lei, respectiv 30.000 lei.

Abia în luna decembrie a fost eliberată autorizaţia, iar cei de la „Laromet” anunţă că din această lună vor demara în forţă operaţiunile de valorificare a conductelor metalice. Între timp, însă, din cei 38,3 kilometri de conductă aflaţi într-un inventar oficial, firma sibiană mai are de valorificat doar 26,7 km. Diferenţa de circa 11 km a dispărut deja, fiind sustrasă fără nicio oprelişte de hoţii de fier vechi.

În mod misterios, deşi nu puteau acţiona decât cu utilaje grele, hoţii nu au fost depistaţi de autorităţile statului. Asta şi pentru că uriaşele ţevi metalice nu au fost păzite de nimeni, Compania de Utilităţi Publice „Dunărea” Brăila, cea care a fost mandatată de Consiliul Local Municipal să asigure paza acestui obiectiv, sustrăgându-se de la această obligaţie.

Paguba cauzată de hoţii care au sustras cei 11 km de conducte se ridică la circa 1,5 milioane de lei.

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite