”Unchiul Vanea”, o dramă universală, într-o premieră teatrală. Conflictul între două lumi, drama ratării şi tirania imposturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Unchiul Vanea” la Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoşani FOTO Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoşani
„Unchiul Vanea” la Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoşani FOTO Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoşani

Duminică, la Botoşani, va avea loc o premieră teatrala de excepţie, construită pe un text clasic. Este vorba despre spectacol ”Unchiul Vanea”, o punere în scenă inedită despre angoasă, ratare, frustrare, conflictul dintre urban şi rural, lipsa de perspectivă dar şi despre iubire. Totul, într-un spaţiu de joc construit într-un mod total aparte.

Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoşani, una dintre cele mai bune instituţii teatrale din ţară începe anul artistic în forţă. Mai precis, duminică, 18 februarie, este oferită iubitorilor de artă o premieră teatrală de excepţie, într-o prezentare total inedită. Este vorba despre spectacol ”Unchiul Vanea” după un text clasic, al  binecunoscutului dramaturg rus Anton Cehov. 

Antonella Cornici, regizorul spectacolului spune însă că a reuşit să-l descotorească pe ”Unchiul Vanea” de particularităţile sale etnice şi să-l universalizeze. Scenografia impresionantă, în stil avant-garde, reuşeşte să ducă acţiunea într-o zonă atemporală, ce ţine din multe aspecte mai mult de lumea spiritului.

”Aceste poveşti sunt universal valabile”

În textul clasic al lui Anton Cehov, acţiunea se petrece într-o zonă rurală a Rusiei. Aici bătrânul profesor Serebrakov deţine o proprietate care-i asigură venitul pentru traiul de lux de la oraş. Proprietatea este îngrijită de Vanya, fratele primei soţii a profesorului dar şi de Sonya fiica sa cu cea dintâi nevastă. De altfel Vanya este cel care-l ajută pe profesor şi de fapt contribuie din umbră la faima academică a lui Serebreakov. Venirea profesorului Serebrakov şi a celei de-au doua soţii, Yelena, o tânără frumoasă şi atrăgătoare dă peste cap întreaga viaţă de ţară a lui Vanya şi Sonya. În spectacolul de la Botoşani al Antonellei Cornici, firul poveştii este păstrat dar piesa clasică a fost ”derusficată” şi unviversalizată tocmai pentru ca a deveni valabilă în orice epocă şi oriunde pe glob. 

De altfel în ”Unchiul Vanea” de la Botoşani, se anunţă a fi un spectacol de zile mari, care prezintă un conflict între urban şi rural, o lume provincială bântuită de lipsă de pespectivă şi frustrare. Totodată răzbat dramatic strigătele de ajutor ale unor personaje dominate de angoasă,neîmpliniri şi neputinţă. Pe alocuri ca în orice dramă îşi fac loc momentele comice şi bineînţeles nu lipsesc triunghiurile amoroase care complică şi mai mult situaţi şi care evident dărâmână moral personajele şubrezite sufleteşte.

 ”Este o casă cu o viaţă monotonă, dintr-un judeţ din nordul ţării, unde apar două personaje, Serebreakov şi Elena Andreevna, personaje care vin din alt mediu, de la oraş şi practic le dă celorlalţi peste cap toată viaţa. Eu cred că poveştile personajelor din „Unchiul Vanea” sunt universal valabile. Aşa că acest spectacol, cred eu, fie că este în nordul ţării, fie că este în alt colţ de pe planeta asta, eu cred că este valabil”, spune regizoarea Antonella Cornic  Totul se desfăşoară într-o ambianţă stranie, desprinsă parcă de teluric prin scenografia Alinei Dincă Puşcaşu care vine să întărească această atmosferă de atemporal, ireal, aproape fantasmagoric. 

”Este gimnastică afectivă”

Personajele sunt încărcate de o paletă variată de trăiri, marcate de ruperi de ritm şi sentimente copleşitoare. De aceea, personajele din ”Unchiul Vanea” au fost o provocare de mult aşteptată pentru actori. ”Pentru mine este un personaj de cotitură. Dacă-mi iese, înseamnă că o să mă uprgradez ca şi actor”, spune Ioan Creţescu, cel care-l joacă pe Unchiul Vanea. ”Este unul dintre rolurile mele preferate. Implică o muncă aparte Cehov, o muncă cu sufletul. Este gimnastică afectivă.”, precizează Gina Pătraşcu Zamfirache, actriţa din rolul Elenei Andreevna. 

”Poate este şi clasic, poate este şi modern. Acest spectacol nu are timp”, conchide şi Sorin Ciofu cel care-l va întruchipa pe doctorul Astrov. Totodată spectacol beneficiază şi de coregrafia Victoriei Bucun. Nu vor lipsi nici efectele scenice deosebite cu ajutorul light design-ului realizat de Lucian Moga. Coloana sonoră deosebit de interesantă, un fel de adaptare muzicală după cunoscutele melodii ale formaţiei ”The Doors”, este realizată de George Dancu şi Cosmin Lupan. Spectacolul ”Unchiul Vanea” va avea loc, duminică de la ora 19.00, pe scena Casei Tineretului din municipiul Botoşani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Asociaţia Esperando pregăteşte un concert caritabil

Cum a fost sărbătorit actorul Victor Rebengiuc pe scena TNB, după reprezentaţia spectacolului „Regele moare” VIDEO

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite