Un incendiu de vegetație a mistuit șase hectare de teren arabil în Botoșani. De la ce a pornit focul VIDEO

0
0
Publicat:

Patru hectare de grâu netreierat, două hectare de mirişte, paie şi o balotieră au ars, luni seară, pe un câmp din localitatea Miorcani, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.

foto pompieri care sting un incendiu de vegetație
Un incendiu de vegetație a mistuit șase hectare de teren arabil în Botoșani FOTO: Arhivă

Potrivit sursei citate, incendiul a fost generat de un scurtcircuit produs la utilajul agricol folosit pentru formarea baloţilor de paie.

Un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Coţuşca a ajuns, în cel mai scurt timp, la faţa locului, cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă. Împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Rădăuţi-Prut şi personalul de pe locul de muncă, aceştia au acţionat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte culturi”, au precizat oficialii ISU.

Pompierii menţionează că au fost salvate aproximativ 15 hectare dintr-un lan de grâu netreierat.

Pentru a preveni incendiile în această perioadă, proprietariilor terenurilor și reprezentanțiilor asociațiilor agricole le este recomandat: 

  • să verifice maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, să asigurare dotarea acestora cu dispozitive parascântei şi cu mijloace de primă intervenție ‐ stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături;
  • să remedieze defecţiunile apărute la maşinile şi utilajele agricole la distanță față de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetație uscată;
  • să alimenteze utilajele cu carburant în punctele de alimentare special amenajate;
  • să asigure punctele de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă;
  • să asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite faţă de drumuri şi păduri sau căi ferate adiacente;
  • să strângă paiele rezultate în urma recoltării şi să are imediat miriştea;
  • să respecte regulile privind fumatul şi utilizarea focului deschis.

În plus, o casă a fost salvată astăzi de pompierii militari și voluntari, în localitatea Drăgușeni. 

În acest caz, un incendiu violent, pornit de la groapa de gunoi menajer, s-a extins la vegetația uscată și gardul gospodăriei, punând în pericol locuința. În acest incident, au ars aproximativ 10.000 metri pătrați, un gard de lemn și un gunoiul menajer de la groapa de gunoi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite