Singurul traseu artificial de river rafting din Europa de Est, în nordul Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tineri pe râul de river rafting de la Botoşani FOTO stiri.botosani.ro
Tineri pe râul de river rafting de la Botoşani FOTO stiri.botosani.ro

În Botoşani a fost dat în folosinţă singurul traseu artificial de river rafting din România, dar şi din estul Europei. Are o lungime de 280 de metri şi diferite grade de dificultate imitând cu fidelitate senzaţiile oferite de râurile învolburate de munte. Aici vor avea loc competiţii internaţionale.

Botoşaniul se poate mândri cu singurul traseu artificial de river rafting din estul Europei. Cel mai apropiat, spun specialiştii, este abia în Slovacia, iar cel mai mare - în Londra. 

Traseul de river rafting a fost amenajat acum trei ani în Parcul de Agrement de la Cornişa, situat la ieşirea din municipiul Botoşani către Suceava. Parcul de agrement în sine este cel mai mare din Moldova şi este întins pe o suprafaţă de 48 de hectare. Traseul de river rafting a devenit funcţional recent, fiind nevoie de investiţie şi de instrucţia personalului. 

Râu artificial de aproape 300 de metri

Parcul de Agrement de la Cornişa a fost deschis acum aproximativ trei ani şi a fost realizat cu aproape 20 de milioane de euro, din fonduri europene. Este administrat de Primăria Botoşani şi are atracţii diverse de la patinoar, zonă de aqua park, escaladă şi terenuri sportive. 

Una dintre cele mai exclusiviste şi interesante atracţii este însă râul artificial de river rafting amenajat în mijlocul parcului de agrement. Se întinde pe o suprafaţă de 280 de metri şi imită meandrele sinuoase ale unui râu de munte sfârşind într-un lac artificial. 

Pentru a imita senzaţia de râu învolburat au fost montate instalaţii speciale şi foarte moderne, cu pompe şi orificii prin care apa este împisă la suprafaţă. Sistemul se poate seta pe nivele de dificultate, în funcţie de forma fizică şi experienţa practicanţilor, adică de la începător şi până la extrem, dedicat mai ales competiţiilor. 

Proiectul a stagnat timp de trei ani, fiind nevoie de îmbunătăţiri pentru siguranţa practicanţilor dar şi de instruirea personalului, aceasta fiind etapa cea mai pretenţioasă. 

Porţie de adrenalină şi competiţii de profil la Botoşani

Râul de river rafting este acum funcţional la capacitate maximă şi vestea a trecut deja de graniţele ţării. Mai ales că râul artificial a intrat şi în atenţia lui Mihai Mareş, instructor internaţional din cadrul Asociaţiei Profesionale de Rafting. Acesta a precizat că la Botoşani va fi organizată şi o Cupă Europeană de river rafting, mai ales că toate condiţiile de la Cornişa permit acest lucru. Pe scurt, aici vor veni sportivi din toată Europa. 

În plus, există deja solicitări pentru ture de river rafting din partea amatorilor de senzaţii tari din toată România dar şi din Ucraina şi Republica Moldova. 

”Mă bucur că le putem oferi senzaţiile tari pe care le caută toţi aceşti turişti. Sunt care vin din toată Moldova dar şi de peste hotare”, spune Eugen Ţurcanu, şeful direcţiei din cadrul Primăriei Botoşani, care administrează parcul. 

O tură de două ore pe râul de river rafting costă 140 de lei, iar programările se fac măcar cu o zi înainte. 


Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Parc de agrement gigantic recepţionat în Botoşani. Ce atracţii se găsesc pe cele 50 de hectare de teren

„Dependenţi de Adrenalină“: Green Adventure deschide sezonul nautic al aventurilor extreme

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite