Primăria care dă în judecată Guvernul. Nu au primit înapoi banii cheltuiţi pentru măsurile de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile din Botoşani vor să dea în judecată Guvernul FOTO botosaneanul.ro
Autorităţile din Botoşani vor să dea în judecată Guvernul FOTO botosaneanul.ro

Reprezentanţii Primăriei Botoşani spun că pandemia aduce administraţia locală la sapă de lemn. Au datorii uriaşe la hotelierii care au cazat carantinaţi în starea de urgenţă şi au amenajat din bugetul local şi centrele de vaccinare. Edilii vor să dea în judecată Guvernul.

Reprezentanţii Primăriei Botoşani spun că au ajuns într-o situaţie financiară delicată din cauza pandemiei de COVID-19. Aceştia sunt ameninţaţi cu judecată de hotelierii din Botoşani, după ce nu şi-au achitat datoriile pentru cazarea carantinaţilor din perioada stării de urgenţă.

Edilii dau vina pe Guvern, susţinând că le-au promis fonduri pentru plata acestor cheltuieli dar nu au primit nimic nici până la această oră. Mai mult decât atât, reprezentanţii municipalităţii se plâng că sunt nevoiţi să plătească din bugetul local, şi aşa insuficient, pentru amenajarea secţiilor de vaccinare din oraş.  

„Putem fi acţionaţi în instanţă”

În momentul de faţă Primăria Botoşani are datorii de peste 113.000 la hotelurile din municipiul Botoşani. Două dintre acestea au formulat deja plângeri prealabile urmând să dea în judecată Primărie Botoşani pentru recuperarea sumelor aferente cazării persoanelor carantinate în perioada stării de urgenţă. 

Autorităţile locale recunosc situaţia dar şi faptul că nu au bani să le achite hotelierilor. Totul a început cu starea de urgenţă din primăvara acestui an. Primăria şi Direcţia de Sănătate Publică Botoşani au încheiat contracte cu cinci hoteluri în municipiul Botoşani pentru cazarea persoanelor carantinate. Nici până astăzi hotelurile nu au primit toţi banii.

„În urma cazării persoanelor care au fost carantinate în perioada stării de urgenţă, a trebuit să perfectăm contracte cu hotelurile din Botoşani pentru asigurarea acestor servicii. Contractele au fost semnate atât de noi cât şi de Direcţia de Sănătate Publică având asigurarea că banii vor fi recuperaţi de la Guvern, lucrul care nu s-a întâmplat. 

Astăzi suntem în situaţia în care putem fi acţionaţi în instanţă. S-au formulat plângeri prealabile din partea a două hoteluri. Noi trebuie să le plătim serviciile prestate, dar noi nu am primit nici astăzi sumele de la Guvern prin Direcţia de Sănătate Publică”, precizează Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoşani. Edilii dau vina pe Guvern şi spun că nu au primit niciun ban pentru achitarea cazării carantinaţilor.  

„Pentru aceste centre de vaccinare la care lucrăm şi angajăm sume astăzi, avem promisiunea că vom primi banii dar niciodată nu avem certitudinea că vom primi sumele înapoi. Cea mai mare problemă, este cea a plăţii personalului pentru aceste centre de vaccinare. Sunt sumele cele mai mari. Dacă pentru baza materială am găsit soluţii şi facem achiziţiile pentru ceea ce avem nevoie, resursa umană, în schimb, este foarte costisitoare pentru că perioada de vaccinare se va întinde pe o durată mai lungă de timp şi aceste persoane trebuie plătite”, spun edilul Botoşaniului. 

”Vom da în judecată Direcţia de Sănătate Publică”

Reprezentanţii municipalităţii spun că în această situaţie, dacă nu vor primii banii promişi, de la Guvern, vor da în judecată Direcţia de Sănătate Publică. „Vom chema Direcţia de Sănătate Publică în instanţă să plătească sumele aşa cum ne-au dat asigurări”, spune Cosmin Andrei. 

În aceeaşi situaţie se află şi Consiliul Judeţean Botoşani, instituţia având de achitat hotelurilor, pentru persoanele carantinate în starea de urgenţă. peste 84.000 de lei. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că vor da în judecată Guvernul. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Jaf cu banii publici în perioada stării de urgenţă: cât a cheltuit statul cu carantina şi unde s-au făcut plăţi ilegale

Hotelul Stadionului Municipal din Târgu- Jiu ar putea să fie folosit pentru cazarea sportivilor

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite