Prăpăd în nordul României. O reşedinţă de judeţ a fost inundată, deşi nu se află în preajma unui curs de apă important

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşaniul a fost efectiv inundat FOTO botosaneanul.ro
Botoşaniul a fost efectiv inundat FOTO botosaneanul.ro

Ploile torenţiale au făcut prăpăd în judeţul Botoşani. Culmea, printre cele mai afectate localităţi este chiar municipiul Botoşani, reşedinţa de judeţ. Deşi nu se află lângă un curs de apă, oraşul a fost inundat de ploile abundente din noaptea trecută. De vină ar fi sistemele pluviale care nu fac faţă.

Ploile torenţiale fac ravagii în judeţul Botoşani, iar situaţia devine din ce în ce mai periculoasă, mai ales pentru localnicii care trăiesc în satele de pe malurile Prutului. 

Toată noaptea de miercuri spre joi a plouat, iar cantităţile de apă au depăşit conform Apelor Române cota de inundaţie într-un mod deosebit de îngrijorător. Mai precis cota a fost depăşită cu aproape 2 metri. 

”Astăzi, la ora 8.00, la staţia Oroftiana, râul Prut a depăşit cu 178 cm, cota de pericol şi va rămâne pe maxim circa două ore”, se arată într-un comunicat al instituţiei. 

Deocamdată una dintre cele mai afectate localităţi rămâne municipiul Botoşani. 

Autoturisme rămase blocate în lacurile de pe străzi

Deşi nu are niciun curs de apă important în preajmă, municipiul Botoşani a fost inundat complet după ploile torenţiale din noaptea de miercuri spre joi. 

Sistemul pluvial al oraşului, total ineficient, nu a făcut faţă cantităţii mari de precipitaţii. 

În aceste condiţii, în special zonele joase, inclusiv intersecţiile au devenit adevărate lacuri. Multe autoturisme au rămas efectiv blocate în apă sau împinse pe contrasens fiind nevoie de intervenţia pompierilor pentru a trage maşinile din apă şi a-i ajuta pe şoferi să iasă. 

inundatii

Viitura la Stăuceni FOTO botosaneanul.ro

Probleme mari au fost pe strada Octav Onicescu, strada Pacea, zona Pod de Piatră şi strada Plopilor. Pompierii au fot nevoiţi să intervină pentru a scoate şi apa din curţi, pe străzile de case, dar şi în satul Răchiţi, aflat în imediata apropiere. Pe strada Plopilor apa a intrat, la 6 dimineaţa, în casele oamenilor provocând distrugeri. 

Apeluri disperate la 112

Probleme au fost constatate şi pe tot teritoriul judeţului. Practic, într-o singură noapte la Botoşani au fost emise nu mai puţin de patru avertizări de cod portocaliu şi una de cod roşu. La Stăuceni, de exemplu, pârâul din zonă a ieşit din matcă şi a făcut prăpăd în gospodării. Zeci de familii au fost evacuate în toiul nopţii. Un bărbat a mărurisit terifiat că puhoiul de apă i-a smuls efectiv uşa de la casă. Din tot judeţul, dar mai ales de pe malurile Prutului oamenii au sunat disperaţi la numărul unic de urgenţă speriaţi de creşterea masivă a apei.

Pregătiri pentru dezastru

Creşterea apelor Prutului peste cota de pericol cu aproape 2 metri a declanşat o mobilizare fără precedent a autorităţilor. În pericol se află mai ales comuna Rădăuţi Prut. Satul Rediu, din aceeaşi comună, a fost lovit de inundaţii în urmă cu două zile, apele Isnovăţului, un afluent al Prutului făcând prăpăd. Acum oamenii se aşteaptă să rămână şi fără case, după ce în Ucraina Prutul a făcut ravagii. 

fq

Străzile inundate din Botoşani FOTO botosaneanul.ro

Pompierii au mers deja la Rădăuţi Prut, au avertizat oamenii să se pună la adăpost, au pregătit sacii cu nisip şi au amplasat chiar şi corturi de campanie pentru cei care ar putea rămâne sub cerul liber din cauza viiturii.

În cursul zilei de joi, 25 iunie, se anunţă vizita ministrului Administraţiei şi Internelor, Marcel Vela iar mâine tot la Rădăuţi Prut va veni şi ministrul Mediului, Costel Alexe. Nu mai puţin de 90 de persoane se află în calea apelor la Rădăuţi Prut. Sătenii au mai trăit trauma inundaţiilor catastrofale şi în 2008. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Aproape 100 de oameni evacuaţi din cale apelor. În nordul Botoşaniului oamenii se pregătesc de potop

Vela, despre pompierul fotografiat cu un bebeluş în braţe, la inundaţiile din Rodna: Ieşise dintr-o tură de 24 de ore

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite