Judeţul în care se amenajează cea mai modernă reţea de muzee din nordul României. Se investesc milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Judeţean din Botoşani va deveni în următorii cinci ani unul dintre cele mai atractive obiective de turism cultural din nordul României. Conducerea muzeului a reuşit să acceseze câteva proiecte cu finanţare guvernamentală sau europeană prin care va moderniza şi reabilita aproape toate muzeele aflate sub tutela sa, pe teritoriul judeţului.

 Muzeul Judeţean din Botoşani este o instituţie mamut care are în subordinea sa aproape toate casele memoriale dar şi muzeele de pe tot teritoriul judeţului Botoşani. Mai precis este vorba despre Muzeul Judeţean de Istorie din municipiul Botoşani, casele memoriale George Enescu din Dorohoi şi Liveni, Muzeul de Arheologie de la Săveni, Casa Memorială ”Ştefan Luchian” de la Ştefăneşti, Muzeul de Etnografie din municipiul Botoşani dar şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Dorohoi. 

Majoritatea acestor instituţii muzeale funcţionează în clădiri foarte vechi, cu grave probleme de structură şi care au nevoie urgentă de reparaţii. La rândul lor, expoziţiile prezentate vizitatorilor sunt foarte vechi, multe dintre acestea tocmai din anii 70, departe de standardele moderne ale muzeelor din Europa Occidentală. Şi asta în condiţiile în care la Muzeul Judeţean de Istorie dar şi la cel de arheologie din Săveni se află exponate unicat în ţară dar şi în lume care au devenit deja vedete ale expoziţiilor itinerante din China sau Statele Unite. După ani de zile de încercări şi proiecte ţinute pe lista de rezervă a Guvernului, Muzeul Judeţean intră în reabilitare şi modernizare totală urmând să devină una dintre cele mai importante atracţii culturale din nordul României.

Muzeul de Istorie reabilitat cu 7 milioane de euro

Muzeul Judeţean de Istorie are cele mai mari probleme. Funcţionează în clădirea fostei Prefecturii a Botoşaniului, veche de mai bine de 100 de ani. Deşi importantă şi impresionantă arhitectural, clădirea nu a fost niciodată reabilitată, iar în momentul de faţă este puternic degradată, cu infiltraţii la subsol, cu igrasie şi pereţi crăpaţi. În această clădire se află expoziţia de bază a Muzeului Judeţean de Istorie, o expoziţie cu multe piese impresionate, precum cele aparţinând culturii Cucuteni, inclusiv cu ”vedeta” Venus din Drăguşeni, o statuetă veche de 5000 de ani, expusă şi la New York. Mai mult decât atât, sunt exponate aparţinând perioadei traco-getice, inclusiv cu artefacte de la Stânceşti, locul unde a fost găsit cel mai nordic tezaur traco-getic. 

După aproape 8 ani de încercări şi insistenţe, proiectul de reabilitare a fost în cele din urmă acceptat la finanţare prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Muzeul va fi reabilitat cu 7.6 milioane de euro. Pe lângă refacerea totală a clădirii în care funcţionează, expoziţia de bază, veche din anii 70 va fi refăcută la standarde europene. ” Clădirea în care funcţionează muzeul va fi reabilitată complet. Gândiţi-vă că este o clădire foarte veche, construită după principiile de atunci. Expoziţia de bază deasemenea va fi refăcută şi regândită, va fi adusă la standarde moderne. Este o şansă extraordinară pentru noi”, spune Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani. În momentul de faţă se caută soluţii pentru găsirea unui spaţiu pentru mutarea expoziţiei muzeului, pe toată perioada lucrărilor, aproximativ 3 ani şi 6 luni, având în vedere că în curând clădirea va fi predată MADR. 

Fonduri transfrontaliere şi norvegiene pentru case memoriale

Totodată, şefii muzeului judeţean au găsit soluţii şi pentru reabilitarea majorităţii muzeelor aflate în subordine. Prioritare sunt cele care nu au mai fost niciodată reabilitate şi care se află într-o stare jalnică. În cap de listă se află Casa Memorială ”George Enescu” de la Liveni. Este de fapt casa în care s-a născut marele compozitor. Nu a mai fost reabilitată din anii 60 şi are probleme uriaşe privind structura de rezistenţă. Totodată, nu are niciun fel de utilităţi. În această casă memorială se află obiecte unicat, care au aparţinut lui Enescu, inclusiv obiecte din copilăria sa, total inedite, precum vioara de jucărie a compozitorului. Casa de la Liveni va fi reabilitată cu fonduri transfrontaliere, România-Republica Moldova şi va beneficia şi de o scenă profesională unde să concerteze filarmonici din toată ţara. 

Imagine indisponibilă

Casa memorială George Enescu de la Liveni FOTO Adevărul 

Va fi reabilitată complet. Fiind o casă din chirpici, neavând niciun element de rezistenţă, cedează în timp. O vom integra într-un circuit de activităţi culturale. Vom încerca să realizăm acolo o scenă, unde să aducem marile orchestre ale Filarmonicilor din ţară”, adaugă Aurel Melniciuc. Pentru modernizarea acestei case memoriale sunt alocaţi peste 400.000 de euro. Reabilitată total va fi şi clădirea dar şi expoziţia Casei Memoriale ”George Enescu” din Dorohoi, casa tatălui compozitorului şi acolo unde se află alte exponante inedite şi deosebit de valoroase, precum baghete, mănuşi şi alte obiecte vestimentare ale compozitorului dar şi pianul la care acesta cânta. ”Lucrăm pe un proiect pentru reabilitarea Casei George Enescu de la Dorohoi. Sunt fonduri asigurate prin fonduri norvegiene”, spune directorul Muzeului Judeţean. Şi în cazul acestui obiectiv finanţarea se va ridica până la câteva sute de mii de euro. Nu în ultimul rând este elaborat un proiect pentru modernizarea totală a clădirii dar şi a expoziţiei Muzeului de Ştiinţe ale Naturii ”Grigore Antipa” din Dorohoi. 

Şi acesta funcţionează într-o clădire veche de mai bine de 100 de ani. ” Este iarăşi o clădire reprezentantivă pentru judeţ, fostul palat administrativ al Dorohoiului. Am prins încă de anul trecut finanţare pentru realizarea DALI-ului( n.r. documentaţie de realizare a lucrărilor de intervenţie). Urmând ca la finalirea acestuia să depunem proiectul la finanţare, sperăm, tot prin CNI”, spune Aurel Melniciuc.  Şi aici reabilitarea s-a ridica la câteva milioane de euro. În următorii cinci ani, precizează conducerea Muzeului Judeţean, instituţiile muzeale din Botoşani ar putea forma un circuit modern şi deosebit de atractiv pentru turismul cultural în nordul Moldovei, mai ales că dispun de exponate unicat şi inedite. În majoritatea cazurilor, Consiliul Judeţean Botoşani va participa cu o cofinanţare. 
 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole :

Casa Elisabetei Rizea de la Nucşoara va deveni muzeu. Ultima sa dorinţă: „Trei zile dacă mai trăiesc, dar vreau să ştiu că s-a limpezit lumea“

Muzeul Chihlimbarului de la Colţi va fi redeschis până la sfârşitul toamnei

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite