Ion Caramitru premiat la Ipoteşti, la 123 de ani de la moartea lui Eminescu. Ce distincţie a primit

0
0
Ion Caramitru la Ipoteşti FOTO Cosmin Zamfirache
Ion Caramitru la Ipoteşti FOTO Cosmin Zamfirache

Se împlinesc 132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Cu această ocazie, la Botoşani au fost organizate mai multe evenimente cultural-literare. În cadrul aceluiaşi eveniment a fost premiat şi actorul Ion Caramitru pentru promovarea operei eminesciene.

Astăzi, 15 iunie, se împlinesc 132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Ca în fiecare an, cu această ocazie, la Botoşani, pe meleagurile natale ale poetului se organizează evenimente literare la care participă oameni de cultură din toată ţara. Principalele manifestări au avut loc la Memorialul Ipoteşti, instituţie muzeală în care se află şi casa memorială Eminescu, pe locurile copilăriei poetului.

 Pe lângă semnale editoriale şi intervenţii ale criticilor şi oamenilor de cultură precum Mircea A Diaconu sau profesorul Iulian Costache, a avut loc şi premierea actorului şi regizorului Ion Caramitru pentru promovarea operei eminesciene. Premiul a fost acordat de Memorialul Ipoteşti, cu ajutorul unui juriu format din profesori univeristari şi oameni de cultură. Ion Caramitru a fost apreciat şi pentru faptul că în perioada cât a fost Ministru al Culturii s-a înfiinţat la Ipoteşti Centrul de Studii ”Mihai Eminescu”, în cadrul Memorialului. Cunoscutul actor dar şi preşedinte al UNITER a ridicat personal premiul şi a ţinut un discurs în faţa audienţei. 

Printre altele a precizat că este îndrăgostit de Eminescu încă din copilărie, interesul pentru poezia eminesciană fiindu-i alimentat în anii de liceu. ”Dacă vorbim o limbă frumoasă astăzi e doar datorită lui Eminescu fără doar şi poate„, a precizat Ion Caramitru la Ipoteşti. Tot astăzi s-a aflat şi numele câştigătorului celei de-a XXX ediţie a Premiului Naţional de Poezie, ”Mihai Eminescu„, pentru întreaga carieră. Acesta este poetul arădean Vasile Dan, cunoscut poet, eseist şi publicist. Premiul îi va fi înmânat în cadrul galei ce urmează să fie organizată în luna ianuarie a anului 2022. 


Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum este celebrat Eminescu la Botoşani. Sute de oameni din toată România au ajuns în oraşul unde s-a născut poetul

Feministele şi Premiul Naţional de Poezie. Scandalurile care marchează evenimentul aproape în fiecare an

Botoşani


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri