Anveloparea termică, un lux în Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Refacerea faţadelor blocurilor cu subvenţionare de la stat a fost amânată până anul viitor din lipsă de fonduri. Între timp, firmele de construcţii au dublat preţurile artificial pentru a-şi recupera banii pierduţi în perioada în care au stat degeaba.

Schelele ce atârnă în prezent pe faţadele blocurilor din Botoşani ar putea deveni o amintire în viitorul apropiat pentru că preţul lucrărilor de anvelopare termică a blocurilor s-a dublat de la începutul anului.

Constructorii pun aceste scumpiri pe seama creşterii TVA-ului şi a materialelor de construcţii. „Nu mai luăm lucrări sub 85 de lei metrul pătrat. Anul trecut, preţul era între 45 şi 50 de lei. Polistirenul a ajuns la 34 de lei pachetul faţă de 18 lei, iar la aceste costuri se adaugă şi creşterile fiscale“, a spus Ionuţ Aghiniţei, administratorul unei firme de construcţii.

Banii de la stat întârzie

Vânzătorii de materiale de construcţii sunt de părere că această creştere este una artificială. „Dacă era să fie necesară o creştere a acestor preţuri, se înregistra la toată gama de produse. S-a scumpit doar polistirenul, nu şi adezivii, plasa sau celelalte materiale folosite la izolaţii“, a precizat Maxim Anton.

Cu preţuri aproape duble practicate pentru izolaţiile termice, botoşănenii vor fi nevoiţi să apeleze din ce în ce mai mult la muncitori „la negru“, mai ales că programul naţional de anvelopare termică a fost amânat pentru anul viitor.

„Anul acesta banii doar dacă ajung pentru proiectare, expertiză, nu pentru execuţie. Şi oricum pentru execuţie trebuie să te înscrii la minister de la începutul anului ca să îţi repartizeze fonduri. Noi n-aveam proiecte şi nu ne-am înscris. Din experienţele anterioare, trebuie prinse sume mai consistente în buget pentru această activitate“, a declarat viceprimarul Cătălin Alexa.

Din bugetul local a fost alocată iniţial suma de 3 miliarde de lei pentru anveloparea termică, ulterior suma a scăzut la 2 miliarde de lei, banii fiind direcţionaţi către alte domenii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite