Un sfert din imobilele datornicilor scoase la licitaţie de BCR aparţin unor bistriţeni
0Cea mai scumpă proprietate din Bistriţa-Năsăud executată de BCR este un complex turistic din Valea Zânelor, estimat la 2,5 milioane de lei. Proprietatea, aparţinînd omului de afaceri Emil Nistor, a fost girată pentru un credit, dar cum ratele nu au fost achitate la timp, banca a scos la licitaţie complexul.
Cea mai scumpă proprietate din judeţul Bistriţa-Năsăud scoasă la licitaţie de bănci este un complex turistic din Valea Zânelor, comuna Şanţ. Complexul este format dintr-o cabană cu două etaje, plus pensiune cu acelaşi regim de înălţime, recepţie şi restaurant. Proprietatea este evaluată la 2.401.875 de lei şi este una dintre cele 10 cabane din ministaţiunea administrată de omul de afaceri Emil Nistor. Soţia acestuia, Monica Nistor, spune că proprietatea a fost girată pentru un credit mai mare luat pentru ridicarea unui alt complex de 10 cabane la doi kilometri de staţiune. „Avem şi alte proprietăţi girate la bancă, însă sperăm să le scoatem de sub ipotecă", a explicat aceasta.
Pe lista proprietăţilor scoase la vânzare de aceeaşi bancă, BCR, figurează şi fostul Centru de echitaţie din Lunca Ilvei, amplasat pe o suprafaţă de 8.339 mp, preţul de pornire fiind de 517 mii de lei. Centrul, care a aparţinut unui cetăţean englez, Julian Ross, a fost abandonat de 3 ani.
Bistriţenii, în topul rău-platnicilor
Din oferta de licitaţii pentru imobile şi terenuri executate silit de BCR în întreaga ţară aproape un sfert sunt proprietăţi din Bistriţa-Năsăud. Potrivit site-ului băncii, din 272 de licitaţii făcute publice pe luna în curs, 63 sunt din judeţ. Este vorba în cea mare parte de apartamente din Bistriţa, dar şi de case sau terenuri agricole din Dipşa, Cetate, Şieu Măgheruş, Năsăud, Mureşenii Bârgăului sau Şanţ.
Recordul absolut de licitaţii a fost înregistrat în 11 şi 12 martie, când au fost organizate 38 de vânzări numai în Bistriţa-Năsăud. Cea mai scumpă proprietate scoasă la vânzare în cele două zile a fost un teren de 6.300 de metri pătraţi în Viişoara, cu un preţ de pornire de aproape 488 de mii de lei. Pe locul imediat următor figurează o casă de locuit în acelaşi cartier cu 600 de metri pătraţi, scoasă la vânzare pentru un preţ de aproape 459 de mii de lei. Trei apartamente de pe bulevardul Decebal, aparţinând unor debitori ai BCR, au fost oferite la licitaţie tot în 12 martie, pentru preţuri cuprinse între 57.300, un apartament de două camere de la numărul 17, şi 160.000 de lei pentru un altul, mult mai mare, de trei camere, aflat pe aceeaşi stradă. Niciuna dintre aceste proprietăţi nu a fost însă adjudecată în urma licitaţiilor, potrivit executorilor bancari care se ocupa de licitatii.
Situaţie similară la CEC
Situaţia înregistrată la BCR este departe de a fi singulară. Astfel, mai mult de jumătate dintre locuinţele scoase la vânzare de CEC Bank, 21 din 39, aparţin unor bistriţeni care au luat credite, dar nu le-au mai putut achita.