Pescuit la zero grade cu şezlongul pe gheaţă
0
Primul concurs amical de pescuit la copcă s-a desfăşurat astăzi la Bistriţa. 25 de pescari bistriţeni şi-au încercat azi norocul la pescuit pe lacul Sigmir. Împătimiţii de pescuit au stat cinci ore pe lacul îngheţat şi s-au întrecut în răbdarea, dar şi îndemânarea de pescui la copcă
În timp ce majoritatea bistriţenilor îşi petreceau duminica la căldură, feriţi de ger şi zăpadă, pescarii împătimiţi îşi păzeau undiţa, cu picioarele pe un strat de gheaţă de peste 20 de cm, la prima competiţie de pescuit la copcă desfăşurată azi la Bistriţa pe lacul Sigmir. Concursul „OPEN pe lacul Sigmir" a atras 25 de participanţi, dintre care şi două femei.
Pescuitul la copcă este o adevărată provocare, atât din cauza gerului, cât şi din punct de vedere al tehnicilor de a capta peştele. Pescarii s-au distribuit pe toată suprafaţa lacului, în zonele unde ştiau că e apa mai adâncă, pentru că aici se retrage peştele în perioada rece. Aceştia s-au străduit să atragă crapul, carasul sau şalăul cu tot felul de momeli. Pentru pescuitul la copcă se foloseşte „dantinela", o nălucă artificială şi „mormâşca", un cârlig cu plumb de diferite culori. Ca momeală vie, pescarii folosesc larva de libelulă.
„Nu venim la copcă pentru peşti, ci ca să păcălim iarna"
Cu toate că s-au echipat cu fel de fel de instrumente complicate şi cu denumiri bizare pentru oamenii de rând, scopul pescarilor nu a fost atât să prindă peşte, cât să se întâlnească la poveşti, glume şi vin fiert. „Pescuitul la copcă este ceva mai aparte. Este o provocare pentru că afară este ger, bagi pluta în apă şi îţi îngheaţă imediat. Capturile nu sunt aşa dese. Nu venim la copcă pentur peşti, ci ca să păcălim iarna, să ne întâlnim, să socializăm. Un ceai fierbinte, râdem, glumim", spune Vasile Mitrea, preşedintele Asociaţiei Naţionale Pescar Sportiv, prezent şi el la premiera competiţiei de pescuit la copcă de la Bistriţa.
„Din om poţi face pescar, dar din pescar nu mai poţi face om"
Mihai Bozga, care este deja veteran în ale pescuitului, a venit la competiţie tocmai din Maieru. Este pescar de 45 de ani şi nu crede că „boala" este reversibilă. „Din om poţi face pescar, dar din pescar nu mai poţi face om", spune Mihai. „Pescuitul la copcă este singura posibilitate de a pescui în timpul iernii. E ceva deosebit, mai ales că avem ocazia să cunoaştem şi alţi virusaţi de microbul pescuitului", mai spune pescarul. Peştii capturaţi în cadrul competiţiei au fost eliberaţi înapoi în lac. După concurs, toţi participanţii s-au adunat în jurul ceaunului cu gulaş unguresc, preparat în aer liber.
Competiţia a fost iniţiată de către Marius Rus, reprezentantul în teritoriu al Asociaţiei Naţionale Pescra Sportiv. Marius s-a alăturat asociaţiei imediat după înfiinţare, fiind primul membru din provincie.