La Bistriţa se fură ca-n codru!
0
Brazii sunt deliciul hoţilor în această perioadă. Numai în ultimele 7 zile s-au furat peste 325 de brazi din pădurile din judeţul Bistriţa-Năsăud
Capturile de brazi tăiaţi ilegal pe care lucrătorii ocoalelor silvice şi jandarmii le-au descoperit în ultima săptămână sunt mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă în prima săptămână din decembrie 2008 Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Bistriţa a înregistrat puţin peste 100 de bucăţi de brazi furaţi, acum numărul lor a depăşit pragul de 325.
„S-au confiscat mult mai mulţi acum. Eu cred că se va fura mai intens, mai ales în apropierea Crăciunului", spune Lazăr Moisil, şeful Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare Bistriţa-Năsăud. Cea mai mare captură de pomi de Crăciun pe care oamenii legii au făcut-o, s-a întâmplat chiar de Moş Nicolae. O echipă mixtă formată din jandarmi şi poliţişti au confiscat 200 de brazi, care erau transportaţi în comuna Şanţ de către doi bărbaţi, fără a deţine documente legale de provenienţă . Valoarea totală a pagubei depăşeşte 10.500 de lei.
Zonele de pădure de conifere, ţinta hoţilor an de an
Valea Bârgăului, Valea Ilvelor şi Valea Budacului de Sus sunt zonele de unde se fură cei mai mulţi brazi în fiecare an. Chiar dacă o bună parte din fondul forestier a devenit privat, asta nu îi împiedică pe hoţi să taie pomii. „La Bârgău de exemplu s-au furat brazi de pe proprietate privată şi chiar proprietarul a fost cel care a dat de urma hoţilor. Asta ne-a ajutat tare mult", a spus Ioan Rus, şeful Ocolului Silvic Colibiţa. Brazii recuperaţi sunt depozitaţi apoi la Ocoalele Silvice de pe raza cărora sunt capturaţi, iar ulterior tot acolo trebuie valorificaţi.
Bradul, pe cale de dispariţie
Cea mai mare problemă cu care se confruntă reprezentanţii ocoalelor silvice este dispariţia unor exemplare preţioase de brad din fiecare pădure. „Toate furturile acestea duc la scăderea procentului de brad din pădure, cu cel puţin 10%. În mod normal se taie vârfuri de brad şi din păcate sunt tăiate cele mai frumoase exemplare pe care le avem. Aici e adevărata problemă", spune Lazăr Moisil, şeful Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare Bistriţa-Năsăud. Potrivit legii, proprietarii de pădure sunt obligaţi să planteze în termen de doi ani pomi în locurile de unde aceştia lipsesc în masă.
Culturile de sezon, salvarea speciei
Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud a venit anul trecut cu propunerea inedită de a crea o cultură de brazi, dedicată exclusiv sărbătorilor de iarnă. Astfel silvicultorii speră ca oamenii să nu mai fie tentaţi să fure brazi din pădure, atâta timp cât statul le poate oferi alternativa: brăduleţi de sezon care pot trăi zece ani şi care pot fi depozitaţi în ghiveci.