Gunoi colectat selectiv, aruncat la grămadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonida Galben, angajat la Urbana, spune că bistriţenii aruncă gunoiul „alandala“
Leonida Galben, angajat la Urbana, spune că bistriţenii aruncă gunoiul „alandala“

Deşi containerele pentru colectare selectivă există de câţiva ani în Bistriţa, gunoiul ajunge în final în acelaşi loc. Ideea de colectare selectivă ar putea fi pusă în practică abia în această primăvară, când firma de salubrizare va încheia mai multe contracte cu firme de prelucrare a deşeurilor. Tarifele la gunoi vor depinde de străduinţele oamenilor de a arunca gunoiul unde trebuie, dar şi de munca firmei de salubrizare,

Containerele care permit oamenilor să arunce gunoiul în mod selectiv se află în Bistriţa de aproximativ patru ani, la toate punctele de colectare : 280 de containere pentru strângerea separată a hârtiei, a PET-urilor şi foliei de plastic, şi a fracţiunilor menajere, plus 140 de containere repartizate pentru fracţiuni uscate, respectiv pentru fracţiuni umede. Toate acestea au însemnat o investiţie de aproape 400 000 de lei pentru Urbana, firma de salubrizare a Bistriţei. Însă, deocamdată, gunoiul este încărcat în aceeaşi maşină şi ajunge în acelaşi loc. Chiar dacă unii oameni aruncă separat PET-urile, hârtia şi gunoiul menajer, eforturile lor sunt zădărnicite atât de alţi oameni care aruncă deşeurile haotic, cât şi de lipsa unui sistem de prelucrare selectivă a gunoiului.

Mai multă atenţie, mai puţini bani la gunoi

„Chiar am urmărit ce se întâmplă. Oamenii au înţeles cât de cât. Dar faptul că nu am ridicat nici noi deşeurile selectiv i-a făcut să renunţe", spune directorul tehnic de la Urbana, Nicolae Vădan. Însă acesta spune că lucrurile vor începe să se schimbe pe la sfârşitul lui aprilie, când firma de salubrizare va încheia nişte contracte cu câteva firme de prelucrare a deşeurilor. În următoarea perioadă, Urbana intenţionează să amplifice campanie de informare privind colectarea selectivă. Oamenii vor fi motivaţi să facă eforturi în acest sens prin tarifele la gunoi, care cresc direct proporţional cu cantitatea de gunoi aruncată. Colectând selectiv, tonele de gunoi vor fi mai reduse, având în vedere că o mare parte din deşeuri vor fi reciclate „Oamenii vor plăti tarife majorate dacă nu vor colecta selectiv. Practic, prin acest gen de colectare încercăm şi să recuperăm nişte bani", mai spune Vădan.

Gunoiul ajunge în acelaşi loc

Deocamdată, situaţia deşeurilor din oraş este destul de haotică.  Întreg gunoiul ajunge în acelaşi loc. .„E departe de noi încă ideea asta. Oamenii aruncă gunoiul alandala. Dar ar fi bine să se respecte, să fie şi la noi cum trebuie, să fie ca în alte părţi", spune Leonida Galben, un angajat al firmei de salubrizare din Bistriţa. Acesta mai spune că serviciul de salubrizare se confruntă şi cu invazia celor care caută prin gunoaie, scot din containere, împrăştie şi amestecă deşeurile.  

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite