Cost exorbitant pentru apă-canal într-un sat din Bistrița: 30.000 de euro pe gospodărie branșată

0
0
Publicat:

În comuna Șanț din Bistrița-Năsăud, mai puțin de o sută de familii s-au racordat la rețelele de apă și de canalizare, după șapte ani de la darea acestora în exploatare. Investiția totală a fost de 3 milioane de euro.

Apa potabila FOTO telemundopr.com

Informația a fost făcută publică de managerul Aquabis, Ion Șandru, care a amintit că în comuna Șanț trăiesc circa 3.000 de locuitori (date din anul 2002), iar în 2015, a fost finalizată rețeaua de apă și canal din economiile făcute pe Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu (2007-2013).

„Au fost niște economii, plus faptul că cei din conducerea județului au dorit să execute mult mai multe rețele pentru cetățeni și s-au zbătut să mărească suma respectivă. Li s-a solicitat primarilor proiectele pe care le aveau atunci pentru alimentare cu apă și canalizare. Au fost 19 primării atunci care au venit cu proiecte. S-au împărțit pe trei contracte de lucrări și s-au făcut lucrări în zonele respective. Una dintre comune era Șanțul unde le-a trebuit alimentare cu apă și canalizare neapărat făcută. Lucrarea a fost foarte greu de executat și din punct de vedere tehnic pentru că trebuiau făcute niște captări în zona montană cu acces foarte greu. După ce s-au executat și cămine și s-au contorizat, am ajuns la concluzia că, în Valea Mare, avem 19 contracte, și în Șanț restul până în 91 la apă. La canal, nici atât”, a spus Ion Șandru.

Practic, raportat la numărul de utilizatori ai rețelelor publice, rezultă că s-a investi pe fiecare racord o sumă medie fabuloasă, de peste 30.000 de euro.

Amenzi, însă doar în lege, nu și în teren

Potrivit Legii 241, dacă există într-o localitate rețea executată printr-un program de finanțare, cetățeanul este obligat să-și racordeze locuința la ea dacă nu deține fosă septică sau o altă instalație care să epureze apa uzată. În caz contrar, amenzile sunt de la 2.000 de lei la 4.000 de lei.

„Amenzile le poate da autoritatea publică locală sau Garda de Mediu. Nu vom vedea niciodată un primar care să dea o amendă alegătorilor. În ce privește Garda de Mediu, însuși ministrul Mediului mi-a spus să nu mă aștept ca cei de la Gardă să meargă în control să dea amenzi pentru canalizare pentru că are oameni puțini și au prea mult de lucru. Aquabis nu are dreptul să dea amenzi, iar dacă oamenii văd că nu îi sancționează nimeni că nu s-au racordat, atunci de ce să plătească?”, a spus Ion Șandru.

Managerul Aquabis a declarat că va veni și cu alte exemple de comune în care s-au făcut investiții mari și există puțini abonați întrucât cazul comunei Șanț nu este singular.

Conform documentelor postate pe site-ul ADI Apă-Canalizare Bistrița-Năsăud, proiectul imenționa o populație țintă de 7.000 de oameni, însă până la urmă s-a dovedit că este vorba de mai puțin de 300, aferenți celor 91 de gospodării branșate în șapte ani. Banii, însă, s-au cheltuit.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite