Bistriţa-Năsăud: Un bebeluş şi o minoră de 14 ani, însărcinată, au ajuns în grija statului

0
Publicat:

Un bebeluş în vârstă de trei săptămâni şi o minoră de 14 ani, însărcinată în 6 luni, au ajuns în grija statului în urma unor intervenţii ale Poliţiei Locale Bistriţa, în colaborare cu Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul primăriei.

Bebeluș și mamă minoră
Bebeluș și mamă minoră

Cel mai recent caz este al sugarului născut într-o familie care practică cerşetoria şi care ocupă o locuinţă socială primită de la Primăria Bistriţa, rămasă fără utilităţi din cauza facturilor neplătite şi în care poliţiştii locali au găsit gunoaie aruncate peste tot şi multiple degradări.

Mai mulți reprezentanţi ai instituțiilor statului, au luat parte la o acţiune comună: preluarea în regim de urgenţă a unui sugar de 3 săptămâni de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru care s-a instituit măsura de protecţie specială: plasamentul la un asistent maternal profesionist.

Bebelușul provine dintr-o familie de cerșetori

Familia bebeluşului este cunoscută că practică, constant, apelarea la milă publică, astfel că a intrat în vizorul şi monitorizarea colegilor de la Poliţia Locală şi Direcţia de Asistenţă Socială încă de când mama era însărcinată. Au fost efectuate vizite la domiciliul acesteia, constatându-se că, condiţiile de locuit sunt improprii pentru un sugar, se arată în mesajul postat marţi pe pagina de Facebook a Poliţiei Locale Bistriţa.

Autorităţile menţionează că mama bebeluşului a fost consiliată şi informată încă din timpul sarcinii cu privire la necesitatea igienizării locuinţei şi asumarea rolului parental, racordarea la utilităţi pentru asigurarea celor necesare nou-născutului, însă, pentru că nu au existat schimbări semnificative în comportamentul părinţilor şi luând în considerare principiul interesului superior al copilului, s-a decis că cel mic se află într-o situaţie de risc şi că se impune în regim de urgenţă plasamentul la un asistent maternal profesionist.

Minoră însărcinată, obligată să cerșească

În urmă cu câteva zile, în grija statului a ajuns şi o fată de 14 ani, însărcinată în 6 luni, care era trimisă la cerşit de către mama concubinului, fără a se ţine cont de situaţia ei medicală. Potrivit Poliţiei Locale Bistriţa, tatăl copilului nenăscut este tot minor şi are 17 ani, iar adolescenta a fost găsită de mai multe ori la cerşit şi s-au purtat discuţii cu aceasta în legătură cu posibilitatea instituirii unor măsuri de protecţie, însă fata a refuzat de fiecare dată să plece de lângă familia concubinului.

În cele din urmă, autorităţile au decis să acţioneze şi, în urmă cu cinci zile, s-au luat primele măsuri, iar minora însărcinată a ajuns într-un centru de primire în regim de urgenţă.

„Copila fost identificată din nou cerşind, trimisă de mama concubinului. Aceasta a fost preluată de colegii noştri şi inspectorii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială. Au fost aplicate procedurile legale şi s-au instituit măsurile de protecţie a minorei şi a copilului nenăscut. A fost solicitată prezenţa mamei la sediul nostru. Ulterior identificării şi finalizării procedurilor, în baza unei delegaţii speciale, minora, însoţită de un echipaj mixt format din 2 poliţişti locali şi un inspector din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială, a fost transportată la Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilul exploatat, neglijat şi abuzat al DGASPC BN de la Năsăud” a transmis Poliţia Locală Bistrița-Năsăud.

În acest caz, a fost sesizat şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, în scopul cercetării concubinului şi mamei acestuia pentru determinarea unui minor să apeleze în mod repetat la mila publicului.   

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite