600 .000 de euro pentru un castel nobiliar maghiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul „Lázár Imre" de la Sărata a fost scos la vânzare de către moștenitorii lui. Istoria castelului este legată de un șir de nobili maghiari care s-au perindat  pe la reședința de la Sărata, un domeniu regal pe vremea ocupației maghiare

Castelul „Lázár Imre" este amplasat într-un vast parc cu arbori și verdeață, în cartierul bistrițean Sărata. Acesta a fost botezat după numele ultimului proprietar nobil, care a stăpânit reședința până în 1904. Castelul, construit în 1835, a aparținut prima dată unui cuplu nobiliar maghiar, Sombory Ianos și Tholdy Rozalia. Pentru că nu au avut copii, averea familiei a rămas nepoatei lor, contesa Sombory Irma, fiica fratelui lui Ianos. Aceasta s-a căsătorit în 1869 cu Lázár Imre, fiul contelui din Lazarea. Castelul a fost folosit doar ca reședință de vară, de primăvara până toamna. Pe perioada de iarnă, familia Lázár se ducea la Cluj, unde aveau o locuință frumoasa pe  strada Iokai (Napoca)  la nr. 16, în apropierea pieței centrale.

Comuniștii i-au acoperit blazonul

După moartea lor, reședința a rămas în posesia unei fiice adoptive, Ferrari Sofia Maria, căsătorită Wass. Moștenitorii ei, Wass Gheorghe și Iudita, care au murit în 2005, respectiv, 2006, nu au mai apucat să stăpânească imobilul, care, pe timpul comunismului a fost devastat, deposedat de bunuri, și preluat de către stat, cu blazonul depe fațadă știrbit de un strat de gips. În „epoca de aur", la castelul de la Sărata se organizau tabere școlare, spațiul fiind preluat în 1957 de către Taberele de pionieri ale Raionului Bistrița.  Aici veneau elevi de la Brăila, Galați,Tulcea, la schimb cu elevii din zonă care erau trimiși la mare. Astfel, conacul nobiliar s-a pomenit și cu o cantină unde mâncau cei din tabără.

Locuiește cu portretele conților

Cei doi urmași Wass au fost îngrijiți la bătrânețe de către Liviu Teofil Someșan, care s-a ocupat de formalitățile de retrocedare și a obținut și el dreptul la moștenire. „Am avut grijă de ei pentru că au rămas ai nimănui", spune Someșan. Acesta are 51 de ani și locuiește în imobilul nobiliar împreună cu soția și fiica sa de 17 ani, printre portretele vechi și impunătoare ale nobililor care au stăpânit castelul în epoca regalității. Împreună cu alți trei descendenți ai familiei Wass, au pus în vânzare castelul, care are 1400 mp, care are 26 de camere, o terasă, curte, pajiște și un parc cu arbori ornamentali, la prețul de 600 000 de euro. Deși spune că este legat sufletește de acest loc, Someșan s-a hotărât să vândă pentru că spațiul este prea mare și dificil de îngrijit. Acesta crede că cel mai potrivit lucru ar fi să se amenajeze aici un azil de bătrâni sau un spațiu pentru evenimente culturale.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite