VIDEO Nimic fără biserică. Prelaţii EOR Maramureş, legături strânse cu autorităţile şi politicienii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PS Iustin Sigheteanul este cel mai apropiat preot de aleşii maramureşeni Foto: Arhivă
PS Iustin Sigheteanul este cel mai apropiat preot de aleşii maramureşeni Foto: Arhivă

Biserica nu mai este de mult o instituţie care să se ocupe doar de destinele credincioşilor. În ultimii ani, prelaţii Bisericii Ortodoxe Române au făcut pasul de apropiere spre politicieni şi chiar spre aleşii locali şi judeţeni. Cel puţin în Maramureş, niciun eveniment nu trece nesfinţit de PS Iustin Sigheteanu. Mai mult, arhiereul vicar al Maramureşului şi Sătmarului are o opinie legată de orice subiect, fie el regionalizarea.

În Maramureş, preoţii şi reprezentanţii Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului au devenit un fel de promotor pentru activitatea politicienilor şi nu numai. La fiecare eveniment, lansare de proiect, inaugurare de centre, zile ale veteranilor de război şi multe altele, preoţii sunt prezenţi. Cel mai mediatizat dintre toţi este PS Iustin Sigheteanu, care nu lipseşte de la nicio activitate. De fiecare dată îşi aduce aminte la sfârşitul slujbei să pomenească primarul din localitate, prefectul sau senatorii prezenţi. În schimb, sumele de bani donate către Episcopie nu sunt tocmai mici. În acest an doar, Consiliul Local şi Primăria Baia Mare au alocat 300 de mii de lei pentru construcţia Catedralei Episcopale „Sfânta Treime“. Nu s-au lăsat mai prejos nici cei de la Consiliul Judeţean care, la fel, şi-au îndreptat privirea către casa Domnului din mijlocul municipiului cu o sumă similară. 
 

Mai mult Episcopia a intrat în posesia unui teren de peste 3.000 de metri pătraţi la sfârşitul anului trecut, iar în Baia Mare au fost organizate evenimente de amploare destinate credincioşilor ortodocşi printre care şi „Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi“ la care au participat câteva mii de tineri. 

În schimbul acestor favoruri, PS Iustin Sigheteanul nu uită niciodată să menţioneze ajutorul primit din partea aleşilor sau a parlamentarilor, pe care îi ridică în slăvi în faţa enoriaşilor fără niciun fel de jenă. 


Discuţii politice la masa lui Dumnbezeu


Nici măcar politica nu mai este un domeniu în care prelaţii să nu-şi facă apariţia. De fiecare dată reprezentanţii Episcopiei au un cuvânt de spus, adesea în favoarea celor care conduc în acel moment ţara. Un exemplu clar ar fi intervenţia lui PS Iustin, care în urmă cu aproximativ un an stătea alături de prefectul Anton Rohian şi vorbea despre regionalizare. „Se vorbeşte de 8 regiuni. Dacă se pune problema din punct de vedere strategic este altă socoteală. Dar dacă se vor face euro-regiuni mai mici am auzit de-un proiect în care Maramureşul ar atârna la Oradea. Noi n-avem nimic cu Crişana. Deci trebuie să vă spuneţi cuvântul să fiţi mai sonori şi mai vocali. Aşteptăm acest lucru, iar biserica este deschisă să susţină destinele acestui ţinut şi dorim mesajul nostru să fie cunoscut la Bucureşti“, a subliniat la acea vreme arhiereul vicar al Maramureşului şi Sătmarului. 


Un alt exemplu cât se poate de elocvent ar fi vizita premierului de astăzi în Maramureş. Printre altele, acesta se va întâlni cu acelaşi PS Iustin timp de 30 de minute. Au fost prea puţine cazuri în care prelatul să nu îşi dorească o întâlnire cu liderii ţării sau pe care să o refuze.


Lumina Sfântă, tot cu primarii
 

Nici măcar unul dintre cele mai sacre momente pentru religioşii ortodocşi nu a fost petrecut alături de preoţi. În Noaptea Învierii, când Aeroportul Internaţional Baia Mare ateriza avionul ce aducea Lumina Sfântă, PS Iustin a stat alături de doi primari. S-a fotografiat cu aceştia, le-a vorbit frumos şi le-a mulţumit pentru prezenţă. Nelipsit a fost şi de această dată prefectul judeţului Maramureş. Deşi era înconjurat de câţiva zeci de preoţi, unii veniţi de la zeci de kilometri depărtare, PS Iustin şi-a ales să-i aibe alături pe cei doi aleşi locali. 

De menţionat ar mai fi că la Baia Mare, în 1990 a început construcţia uneia dintre cele mai mari catedrale din România. Catedrala Episcopală „Sfânta Treime“. Acest lăcaş de cult va avea 85 m lungime, 50 m latime si 96 m inaltime, iar suma necesară pentru ridicarea acestia este de câteva milioane de euro.  

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite