VIDEO Elefant plimbat pe străzile din Sighetu Marmaţiei, pentru promovarea unui spectacol de circ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elefant transportat pe o platformă a unui camion, pe străzile municipiului Sighetu Marmaţiei din Maramureş, a stârnit revoltă în rândul iubitorilor de animale. Elefantul era folosit pentru promovarea unui spectacol de circ.

Mai mulţi iubitori de animale s-au arătat revoltaţi de faptul că animalul este folosit în promovarea unui spectacol de circ, după ce, cu mai bine de un an în urmă, a fost adoptată legea conform căreia este interzisă folosirea animelelor sălbatice în spectacolele de circ.

Camionul chiar a fost însoţit de maşini ale poliţiei locale. Pe reţelele de socializare, Asociaţia Prietenii Animalelor a postat un filmuleţ în care se vede animalul transportat pe platforma unui camion a circului Gartner, iar comentariile nu au întârziat să apară. Oameni revoltaţi anunţă că vor depune plângere, iar o localnică s-a arătat dezamăgită de faptul că nici măcar nu a fost luată în serios.

„Am sunat la poliţia din Sighet să depun plângere şi să le zic că e ilegal şi au facut mişto de mine ca nişte «profesionisti» ce sunt. Mâine dimineaţă sun şi la primărie”, a scris Nicoleta Deac pe Facebook. „Art.17 şi 24 din legea 205/2004, modificata în iunie 2017, interzice circul cu animale sălbatice! Dar, ce să vezi, la Sighet este permis! Felicitări autorităţilor, sunteţi un exemplu!”, a scris Asociaţia „Prietenii Anialelor Sighetu Marmaţiei” pe pagina sa de Facebook.

Primarul Horia Scubli spune că datoria poliţiei locale a fost de a asigura fluiditatea în trafic, fiind vorba de un transport diferit, nu de a se interesa de legalitatea transportului. „Eu nu am fost în Sighet, sunt în Cluj acum, dar am aflat că nişte domni de la circ au înţeles să-şi plimbe elefantul prin oraş. E treaba lor, nu e treaba noastră. Orice maşină care circulă altfel decât fluxul normal e însoţită de poliţia locală, ca să nu creeze ambuteiaje. Eu nu constat, ca primar, ilegalităţi din domeniul prezentării animalelor. Oricine trece prin localitate şi merge încet, indiferent dacă e camion şi duce prefabricate la o întreprindere sau altceva, eu (poliţia locală, n.r.) îl însoţesc, pentru că aşa prevede legea. Nu-l întreb dacă prefabricatele-s plătite, nici dacă-s legale, nici dacă-s corect dimensionate, cum nici treaba cu elefantul nu este problema mea”, a spus el.

Anul trecut, după ce la Circul Globus a avut loc un incendiu în care mai mult animale sălbatice folosite în spectacolele de circ au murit arse de vii, în România a fost adoptată legea potrivit căreia este interzisă folosire animalelor sălbatice în aceste spectacole. Nerespectarea acestei legi este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la teri luni la un an sau cu amendă.

Mai puteţi citi:

La doar şase ani, cel mai mic dresor de câini a devenit vedetă la Next Star

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite