Valută falsă în Maramureş. DIICOT a făcut cinci percheziţii domiciliare în Cluj şi Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DIICOT a făcut cinci percheziţii domiciliare    Foto: Adevărul
DIICOT a făcut cinci percheziţii domiciliare    Foto: Adevărul

Peste 12.000 de dolari falşi au fost plasaţi pe piaţă în perioada octombrie-noiembrie a anului trecut, inclusiv în martie 2017, de către un grup infacţional. DIICOT a făcut în această dimineaţă cinci percheziţii domiciliare în Maramureş şi Cluj pentru destructurarea grupului. O mare parte din banii falşi a fost confiscată anul trecut, de către autorităţile române de frontieră.

Procurorii DIICOT din Cluj şi Maramureş au făcut, în această dimineaţă, cinci perheziţii domiciliare vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi punere în circulaţie de valori străine falsificate. Ei au arătat, într-un comunicat remis presei, că există suspiciunea rezonabilă că în perioada octombrie – noiembrie 2016, cu activităţi ilicite identificate inclusiv în cursul lunii martie 2017, membrii grupului infracţional s-au implicat în mod repetat în comiterea unor acte infracţionale vizând procurarea, deţinerea şi punerea în circulaţie de valută contrafăcută (bancnote USD în cupiură de 100 unităţi), atât pe raza judeţului Maramureş (în mai multe localităţi), dar şi pe raza judeţelor Satu Mare şi Cluj.

„Din actele de urmărire penală efectuate în cauză până în prezent a rezultat că grupul infracţional a reuşit să plaseze bancnote USD contrafăcute la case de schimb valutar şi persoane fizice identificate pe raza judeţelor Maramureş, Satu Mare şi Cluj. De asemenea, există date şi indicii cu privire la faptul că membrii grupului  au realizat plasări şi pe raza unor localităţi din Ungaria, relativ apropiate de frontiera cu România. În acest sens, în cursul lunii noiembrie 2016, membrii grupului infracţional au efectuat astfel de plasări, cu acea ocazie fiind reţinută de către autorităţile române de frontieră suma de 8.400 USD cu privire la care s-a confirmat contrafacerea”, se arată în documentul remis presei.

De asemenea, se mai arată în document, s-a reţinut  că membrii grupului infracţional au plasat până la această dată suma de peste 12.000 USD în bancnote contrafăcute, producând un prejudiciu cumulat în valoare de peste 14.000 lei. În cursul urmăririi penale s-a ridicat un număr  total de 64 de bancnote contrafăcute din setul pus în circulaţie de gruparea infracţională. Urmează ca persoanele vizate să fie prezentate procurorului DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş în vederea audierii şi dispunerii măsurilor legale care se impun.

Acţiunea afost efectuată cu sprijinul inspectoratelor de poliţie judeţene Cluj şi Maramureş şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş. „Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se mai arată în document.

Mai puteţi citi:

VIDEO Bilanţul furtunii de duminică: 21 de persoane rănite în Maramureş, cinci şcoli fără acoperiş şi un drum blocat

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite