Tânăr de 26 ani, arestat pentru sex cu o fată de 14 ani. Noua lege îl consideră violator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încep să apară efectele legii care prevede că un act sexual cu un minor sub 15 ani este considerat viol, dacă diferența de vârstă dintre cei doi este mai mare de cinci ani. Un bărbat de 26 de ani din Maramureș este arestat preventiv pentru că a întreținut relații intime cu o fată de 14 ani.

Bărbatul este cercetat în stare de arest pentru viol  FOTO Shutterstock
Bărbatul este cercetat în stare de arest pentru viol FOTO Shutterstock

Conform procurorilor, tânărull de 26 de ani din Poienile de Sub Munte (Maramureș) a întreținut raporturi sexuale consimțite cu fata de 14 ani.

Cu toate acestea, legea care a intrat în vigoare relativ recent prevede că actul sexual cu un minor sub 15 ani este considerat viol, dacă diferența de vârstă dintre ei este mai mare de cinci ani. Este vorba despre Legea 424/2023, ce se aplică din 1 ianuarie 2024 și are ca scop modificarea și completarea Legii nr. 217/2023 privind protecția minorilor.

În acest caz, bărbatul a contestat decizia instanței de a fi cercetat în stare de arest preventiv și a cerut arest la domiciliu sau control judiciar. Înstanța însă a respins cererea lui.

La data de 16 aprilie 2024, polițiștii Secției 4 Leordina au fost sesizați cu privire la faptul că o minoră de 14 ani ar fi fost victima infracțiunii de viol. Cercetările au relevat faptul că în perioada decembrie 2023 – aprilie 2024, aceasta ar fi întreținut raporturi sexuale cu un tânăr de 26 de ani, din Poienile de Sub Munte”, arată Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Maramureș.

Instanța: judecat în stare de arest preventiv

La data de 9 mai 2024, în baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus reținerea tânărului bănuit de comiterea faptei pentru 24 de ore. Acesta a fost prezentat Judecătoriei Vișeu de Sus, care a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile. În cauză, sub coordonarea procurorului, polițiștii continuă cercetările pentru documentarea întregii activități infracționale”, mai arată IPJ.

Judecătorii au decis ca acesta să fie cercetat în stare de arest preventiv.

În baza art. 226 Cod procedură penală rap. la art. 223 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală rap. la art. 202 alin. 1 şi 3 Cod procedură penală: Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus în dosarul nr. 731/199/P/2024/d1 şi, în consecinţă, dispune arestarea preventivă a inculpatului M.I.cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de viol săvârşit asupra unui minor, prev. de art. 218 ind.1, alin.1 şi alin.4, lit.”d” c.pen., cu aplic.,art. 35, alin.1 c.pen. şi distrugere prev. de art. 253, alin.1 c.pen., ambele cu aplicarea art.38 alin.1 Cod penal , pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 10.05.2024 şi până la data de 08.06.2024, inclusiv. Respinge cererea formulată de apărătorul desemnat din oficiu al inculpatului, de respingere a propunerii de arestare preventivă”, se arată în soluția pe scurt dată de instanța de judecată.

„Respinge cererea formulată de apărătorul desemnat din oficiu al inculpatului privind luarea faţă de acesta a măsurii preventive a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar”, mai arată documentul.

Decizia a fost contestată la Tribunalul Maramureș, dar a fost respinsă.

Respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul M.I. arestat preventiv, aflat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Maramureş, împotriva încheierii penale nr. 349/2024 din data de 10 mai 2024, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Vişeu de Sus în dosarul nr. 1209/336/2024. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, joi, 16 mai 2024”, arată soluția pe scurt a instanței.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite