Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. Tradiţii şi superstiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarbatoarea Taierii Capului Sf. Ioan Botezatorul FOTO:crestinortodox.ro
Sarbatoarea Taierii Capului Sf. Ioan Botezatorul FOTO:crestinortodox.ro

Una dintre cele mai importante sărbători pentru creştinii ortodocşi este aceea a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuită pe data de 29 august. Se spune că în această zi nu este bine să mănânci fructe rotunde, care aduc aminte de forma capului. Nu se mănâncă nuci, căpăţâni de usturoi, mere, prune sau pere. Nu este bine  să tai cu cuţitul, de asemenea.

“Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai importanţi sfinţi în calendarul ortodox. Importanţa Sfântului Ioan Botezătorul este dată şi de faptul că avem mai multe zile în care îl sărbătorim. 

Toţi sfinţii au o singură zi pe an de sărbătorit.  Ori Sfântul Ioan Botezătorul are mai multe zile. Avem Boboteaza, avem Tăierea Capului şi avem, nu ştiu exact ziua, şi găsirea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Se spune că în această zi nu se taie cu cuţitul. Nu se mănâncă varză. Nu se umblă cu cuţitul şi pâinea se rupe. Este o zi de post aspru, o zi de post şi ajun din acela dur. Toată ziua nu trebuie să mâncăm nimic, se face spovada păcatelor”, a declarat Janeta Ciocan, de la Muzeul de Etnografie.

 

Baia MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite