Stare de alertă în județul Maramureș, din cauza depozitării deșeurilor

0
Publicat:

Stare de alertă în județul Maramureș. Premierul Nicolae Ciucă a convocat CNSU în acest sens. Motivul este cel al gestionării deșeurilor în județul Maramureș, problema fiind depozitarea lor.

Stare de alertă din cauza deșeurilor, în Maramureș   FOTO Graiul Maramureșului
Stare de alertă din cauza deșeurilor, în Maramureș FOTO Graiul Maramureșului

Premierul a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) în urma propunerii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș nr. 31/25.10.2022 privind declararea stării de alertă la nivelul județului Maramureș.

CNSU a aprobat propunerea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență privind declararea stării de urgență la nivelul județului Maramureș. Motivul este lipsa unor operatori care să asigure depozitarea deșeurilor menajere.

Se propune ca pentru o perioadă de 6 luni, tratarea și depozitarea deșeurilor de la nivelul județului Maramureș să fie asigurată la operatori autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea”, se arată în Hotărâre.

De asemenea, tratarea și depozitarea deșeurilor din Marmaureș, se mai arată în document, se va realiza pe „bază de contract încheiat între autorităţile responsabile cu colectarea, depozitarea și tratarea deșeurilor din județul Maramureș și operatorii economici autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea”.

 Instituția Prefectului Județului Maramureș va raporta lunar la Departamentul pentru Situații de Urgență stadiul îndeplinirii măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate, se mai arată în document.

Fărăcontract legal de depozitarea deșeurilor

Baia Mare și o parte din Maramureș a rămas fără un contract legal de depozitare a deșeurilor, după ce Societatea Drusal, operatorul care colectează și transportă deșeurile, a anunțat că începând cu 01.10 2022, a încetat contractul cu depozitul zonal Sânpaul, județul Mureș, acolo unde îl transporta până acum. Astfel, de la începutul lunii, operatorul a anunțat, practic, că nu va mai ridica gunoiul menajer. 

Vă aducem la cunoștință faptul că începând cu data de 01.10.2022, SC DRUSAL SA este obligata sa sisteze activitatea de colectare a fracției umede din zona 1 SMID a județului Maramureș, deoarece operatorul care administrează depozitul ecologic de la Sânpaul (SC IRIDEX GROUP SRL), ne-a notificat încetarea contractului de depozitare a fracției umede la depozitul zonal Sânpaul începând cu data de 01.10.2022, in baza notificării nr. 26247/30.09.2022 primită de la CJ Mureș”, anunța Drusal într-un comunicat de presă la acea dată.

Astfel, Baia Mare și 31 de unități administrativ-teritoriale din totalul de 74, adică aproape jumătate din județ, s-a aflat în această situație.

De asemenea, societatea a mai anunțat atunci că poate colecta doar deșeurile reciclabile, colectate separat, deoarece „pentru această activitate există în continuare soluții viabile.”

Totuși, deșerile au fost ridicate după ce autoritățile locale au găsit o soluție de urgență.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite